Prijava protiv tužioca i zamjenika ministra

Željka Domazet
Prijava protiv tužioca i zamjenika ministra

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava D. Markovića i zamjenika ministra bezbjednosti Mladena Ćavara, saznaje "Glas Srpske" u Tužilaštvu BiH.

Izvještaj protiv Markovića i Ćavara podnesen je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, odnosno produženo krivično djelo saizvršilaštvo prilikom postupanja nakon pokretanja krivičnog postupka protiv direktora SIPA Gorana Zupca. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca kojom ga tereti da nije pravovremeno reagovao prilikom nasilnih demonstracija u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Tada je krenuo pritisak da Zubac bude smijenjen ili suspendovan, a nezakonito mu je zabranjen pristup tajnim informacijama.

Ovo je prvi slučaj da je SIPA podnijela prijavu protiv nekog tužioca.

U SIPA su potvrdili da su Marković i Ćavar prijavljeni zbog toga što su prekoračivši granice svog službenog položaja ili ovlašćenja teže povrijedili prava drugog i nanijeli mu štetu.

- Prvoprijavljeni je prekoračio granice službenog položaja i izašao izvan svoje stvarne nadležnosti u postupanju preduzevši službenu radnju koja je u nadležnosti druge institucije, odnosno njene službene osobe. Time je izvršio takozvanu uzurpaciju postupivši suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Tužilaštvu BiH, odnosno protivno odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH - rekla je "Glasu Srpske" policijski službenik SIPA Kristina Jozić.

Prvoprijavljeni Marković dostavio je informaciju drugoprijavljenom Ćavaru kojom je naložio da postupi u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH. Marković je zatražio od Ćavara da donese rješenje o onemogućavanju pristupa tajnim podacima Zupcu do okončanja krivičnog postupka.

- Prvoprijavljeni je takođe od 20. februara do 10. jula 2014. godine u kontinuitetu, u nekoliko navrata, različitim nenadležnim osobama naložio postupanje suprotno navedenim zakonima, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja. On je 20. februara 2014. godine svojom informacijom od Nezavisnog odbora Parlamenta BiH zatražio da izvrši suspenziju direktora SIPA. Pored toga, 25. februara 2014. godine je od zamjenika direktora SIPA zatražio da postupi protivno odredbama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima i Zakona o policijskim službenicima BiH, te izvrši suspenziju direktora SIPA - istakla je Jozićeva.

Marković je, kako se navodi u izvještaju koji je podnesen Tužilaštvu BiH, istrajno i u kontinuitetu vršio nezakonite radnje s ciljem suspenzije Zupca.

- Ovakvim postupanjem prvoprijavljenog nanesena je neimovinska šteta SIPA i to na način da je dovedeno u pitanje povjerenje javnosti prema Agenciji. Usljed ovakvih postupaka nastala je za sada neutvrđena imovinska šteta u budžetu s obzirom na brojne sastanke i sjednice Nezavisnog odbora Parlamenta BiH, koje su morale biti održane zbog nezakonitih postupaka prvoprijavljenog - kazala je Jozićeva.

Ćavar je prijavljen da je prekršio Zakon o zaštiti tajnih podataka i Pravilnik o načinu izdavanja i obnavljanja bezbjednosnih dozvola za pristup tajnim podacima preduzevši mjere koje su u nadležnosti druge institucije i donoseći nezakonito rješenje.

- Bez sprovođenja zakonom propisane procedure drugoprijavljeni je donio rješenje kojim se Zupcu onemogućava pristup tajnim podacima do stepena "vrlo tajno" uključujući i taj stepen, čime je ostvario biće krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja kao saizvršilac, čime je nastupila štetna posljedica i teška povreda prava Zupca - istakla je Jozićeva.

Ćavarevim postupkom nanesena je značajna šteta SIPA, čiji je ugled doveden u pitanje.

- SIPA je pored svojih zakonom propisanih aktivnosti bila prinuđena da troši vrijeme i resurse na analizu pravnih propisa koji se tiču zakonitog postupanja, nakon što je drugoprijavljeni donio nezakonito rješenje na osnovu nezakonitog zahtjeva - konstatovala je Jozićeva.

Zubac se od prošle godine nalazi na udaru bošnjačkih političara i Tužilaštva BiH nakon što su pripadnici SIPA 19. jula uhapsili visokog funkcionera SDA i poslanika te stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima i da je odgovoran za skrivanje ogromne količine naoružanja pronađenog na području Tešnja. Pritisak je kulminirao podizanjem optužnice kojom ga Tužilaštvo BiH tereti zato što nije angažovao specijalnu jedinicu tokom protesta u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. SIPA nije nadležna za obezbjeđenje zgrade Predsjedništva BiH, a zakonom je propisano da angažman specijalaca može zatražiti samo Tužilaštvo BiH, ali takav zahtjev u SIPA nije upućen. Nakon pokretanja krivičnog postupka protiv Zupca, uslijedili su zahtjevi za njegovu suspenziju i smjenu, a zabranjen mu je i pristup tajnim informacijama.

SIPA je ranije zatražila od Savjeta ministara da razmotri pokušaj smjene Zupca, da bude poništeno nezakonito rješenje kojim mu je zabranjen pristup tajnim informacijama, te da zaustavi dalje protivpravne napade institucija BiH na SIPA i otkloni štetne posljedice po agenciju, njenog direktora i građane. Savjet ministara, međutim, nikada nije odgovorio na te zahtjeve, niti je razmatrao situaciju u SIPA.

Miroslav Marković

Prekoračio granice službenog položaja i izašao izvan svoje stvarne nadležnosti zatraživši od Ćavara da donese rješenje o onemogućavanju pristupa tajnim podacima Zupcu, a od Nezavisnog odbora Parlamenta BiH da suspenduje direktora SIPA.

 

Mladen Ćavar

Prekršio Zakon o zaštiti tajnih podataka i Pravilnik o načinu izdavanja i obnavljanja bezbjednosnih dozvola za pristup tajnim podacima preduzevši mjere koje su u nadležnosti druge institucije i donoseći nezakonito rješenje kojem je Zupcu zabranjen pristup tajnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana