Pri kraju rješenje za Dan Republike

V. K.
Pri kraju rješenje za Dan Republike

Banjaluka - Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti riječi o novom zakonskom rješenju u vezi sa Danom Republike biće održana iduće sedmice.

Tačan datum sjednice još nije poznat jer njeno održavanje zavisi od dana okončanja redovne sjednice koja je u toku. Ako bi, kako su kazali juče u parlamentu RS, redovna sjednica bila završena danas, posebno zasjedanje bi bilo u utorak, a u krajnjem slučaju u srijedu ili četvrtak.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da je realno da se novi zakon o Danu RS nađe u skupštinskoj proceduri nakon svečane sjednice parlamenta zakazane za ponedjeljak. Ona očekuje da bude usvojeno rješenje za čiju izradu su bile potrebne i konsultacije sa skupštinskim timom koji je zastupao RS pred Ustavnim sudom BiH u sporu o Zakonu o praznicima. Ona je dodala da Vladi ostaje da, poštujući volju građana iskazanu na referendumu o Danu RS, ali i u skladu sa obavezom koju je dao kolegijum Narodne skupštine, u skupštinsku proceduru uputi adekvatno zakonsko rješenje.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine utvrdio da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike nije u skladu sa Ustavom BiH. U RS je održan referendum na kojem je 99,8 odsto glasača podržalo da se 9. januar i dalje obilježava i slavi kao Dan Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana