Pravda zgažena, ne i vječno herojstvo

Željka Domazet
Pravda zgažena, ne i vječno herojstvo

Kalinovik - Tišinu i nadu u Božanovićima kod Kalinovika, rodnom mjestu generala Ratka Mladića, zamijenilo je negodovanje i razočarenje nakon što su haške sudije njihovom rođaku, komšiji i prijatelju dosudile doživotnu robiju.

Ma koliko da je odluka suda bila očekivana tinjala je nada da pravda može pobijediti. Ubrzo su se, međutim, suočili sa surovom realnošću.

- Mogu da sude kako žele. Ratko je heroj, duša i ponos srpskog naroda. To je naš Miloš Obilić. Vjerovao sam da će makar na kraju rada suda dozvoliti pravdi da progovori, ali se potvrdilo da to nije sud nego politička institucija. Sud koji je formiran samo za jedan narod. Sramota svijeta je šta su mu nakalemili. Ne tražimo ništa, osim istine, a i Bošnjaci koji ga poznaju znaju da je ljudska veličina i častan čovjek - kaže generalov rođak Duško Mladić nakon što je sa rodbinom ispratio prenos iz Haga.

Generalov rođak Zoran Mladić kaže da mu je teško poslije sramne presude čovjeku koji je branio svoj narod.

- Ovo je sud NATO-a. Nisu ga pobijedili u ratu, a nisu ni u miru ovom presudom. On je živa legenda i ostaće dok je Srba i Srpske. To je naš heroj - kazao je Zoran na čiju priču se nadovezuje Zdravko Mladić koji kaže da je haški sud i osnovan da satanizuje Srbe.

Tužnim glasom Đurđa Mladić priča da je cijeli dan preplakala.

- Dolazio je kod nas i u ratu i nakon rata i uvijek nam govorio da radimo i živimo kao časni ljudi. Takav je on bio. Niko od nas ništa ružno nije uradio da ne okaljamo časno prezime i njegovo i naše - veli Đurđa.

Ulice Kalinovika bile su puste u vrijeme izricanja presude, a mještani prikovani uz male ekrane.

- Gledao sam i šta da kažem poslije svega. Nikakva presuda bilo kog suda, a pogotovo haškog, ne može da utiče na stav srpskog naroda o Mladiću. Sramna presude neće zgaziti njegovo herojstvo i naš ponosa na njega - kaže Dragan Ždrale.

Generala nije poznavao, ali je Zoran Lalović od oca i komšija naučio da je ljudska i vojnička gromada.

- Pričaću i ja to svojim potomcima. Imaće ovaj narod još generala - kaže Lalović.

Nada Puhalo kaže da ništa bolje nije ni očekivala, jer iz Haga godinama stižu samo sramne presude.

- Taj sud se ne može nazvati sudom jer nikada nije priznao srpske žrtve, ni kaznio njihove dželate - kaže Nada Puhalo.

Borci u Kalinoviku kažu da je Mladić bio i ostao legenda.

- Nikakve presude ne mogu umanjiti njegov častan lik. Ostajemo ponosni na svog komandanta - ističe predsjednik Boračke organizacije u Kalinoviku Radoslav Avram.

Načelnica Kalinovika Mileva Komlenović koja je u sali Skupštine opštine organizovala praćenje izricanja presude kaže da poslije svega ostaje osjećaj gorčine.

- Od Haškog tribunala ništa bolje nismo očekivali. U njemu nikada i nije bilo prava i pravde - rekla je Komlenovićeva.

Posljednji trunci nade u pravdu ostaće da žive u Kalinoviku do pravosnažne presude samo kod najvećih optimista, iako su svjesni da će vjerovatno gledati reprizu iz haške sudnice.

Lazarevo

Stanovnici malog mjesta Lazarevo nadomak Zrenjanina, gdje je 2011. godine uhapšen Ratko Mladić, sa pažnjom su pratili izricanje presude. U lokalnoj kafani prenos iz Haga gledalo je desetak mještana.

- Znao sam kakva će biti presuda. Unapred izrežirano. Pratio sam suđenje koliko sam mogao i znao sam šta će biti -  rekao je jedan od njih.

Njegov komšija kaže da je Haški sud očigledno napravljen samo da bi sudio Srbima.

- Ovo je bogu za plakati. On je trebalo da bude danas među nama, a ne da umire tamo - kaže mještanin Lazareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana