Potpuni haos u vlasti u Sarajevu

Vedrana Kulaga, Željka Domazet
Potpuni haos u vlasti u Sarajevu

Sarajevo - Zapaljive izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića produbile su krizu u vlasti na nivou BiH koja je blizu potpune blokade i juče su otkazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta i Savjeta ministara BiH.

Izetbegović je jednom intervjuu na pitanje šta će uraditi ako RS raspiše referendum o otcjepljenju rekao da je spreman i za rat, a ulje na vatru dolio je izjavom da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo.

Poslanici iz RS nisu došli na jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je odgođena do daljeg zbog nedostatka kvoruma. Nešto kasnije odgođena je i sjednica Savjeta ministara BiH jer su i ministri u društvu poslanika iz Saveza za promjene otišli u Banjaluku na konsultacije kod člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića. Vladajuća koalicija u RS koju čine SNSD, DNS i SP pozvala je predstavnike Saveza za promjene da zbog Izetbegovićevih izjava napuste institucije BiH i da dođu na konsultacije u Banjaluku kako bi sve srpske stranke zauzele zajednički stav. Taj poziv međutim nije naišao na odobravanje u Savezu za promjene iz kojeg je i poslije konsultacija kod Ivanića poručeno da neće otići iz institucija na nivou BiH jer tamo brane interese RS.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik kazao je, komentarišući odbijanje predstavnika Saveza za promjene da napuste institucije BiH i da dođu na konsultacije sa strankama koje čine vlast u Srpskoj, da je priča o tome da se mora ostati u institucijama da ne bi tamo neko nešto usvojio bez Srba pala u vodu i da je sve obmana.

- Poslanici Predstavničkog doma iz srpskog naroda nisu došli na sjednicu i šta se desilo? Da li je tamo nešto usvojeno bez Srba? Nije. Vladajuća koalicija u RS nije ništa ni tražila nego da zajedno odgovorimo na agresiju iz Sarajeva i poručimo da nema BiH bez Srba. Izetbegović je ovakvim ponašanjem Saveza za promjene shvatio da će za fotelju u Sarajevu uvijek nahvatati dovoljno podobnih Srba - rekao je Dodik.

Naglasio je da je odluka o nepriznavanju lažne države Kosovo davno donesena u RS i izrazio zadovoljstvo što Ivanić prati i poštuje taj stav.

- Dobro je kad je Ivanić, kada već nije niko iz Saveza za promjene, osudio prijetnje ratom, samo nije dobro da se ponašamo kao da je to rekao slučajni prolaznik na ulici - upozorio je Dodik.

Ivanić je kazao da mu ne pada na pamet da se povlači iz institucija BiH zbog izjave jednog čovjeka.

- BiH tone u krizu, političke avanture su štetne, a svake vrste pozivanja na rat su za osudu. BiH neće priznati Kosovo - rekao je Ivanić i dodao da ne odbija mogućnost da se sastane sa Dodikom ako se bude zaoštravala retorika i komplikovala situacija.

Funkcioner SDS-a i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da nisu razgovarali o napuštanju institucija BiH.

- Na Izetbegovićeve neodgovorne izjave i sijanje straha naš odgovor je jasan, a to znači da pitanje priznanja Kosova neće doći na dnevni red u institucijama BiH - rekao je Šarović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da Izetbegović sam ne može donijeti bilo kakvu odluku koja će značiti stav BiH.

- RS nikada neće dozvoliti da se njegove ideje realizuju na način kako je predstavio u izjavama - kazao je Čubrilović.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je na nivou BiH zakrčenje sistema i da su beznačajne konsultacije održane kod Ivanića.

- Ne vidim ni medicinsko, ni političko sredstvo da dođe do deblokade. U godini koja nije izborna ništa nije urađeno i kako da očekujemo da će nešto biti urađeno iduće godine - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je neshvatljivo da Savez za promjene koji sa Izetbegovićem drži vlast na nivou BiH ne vidi koliku štetu to nanosi Srbima i RS.

- Ne razumijem da nisu spremni na dijalog sa koalicijom na vlasti u Srpskoj - naglasio je Pavić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović iz SDA je rekao da mu nije drago da se ovakve stvari dešavaju i da Izetbegović niti bilo ko od njih nije dao izjavu koja bi mogla da dovede do ovakvog postupka. Lider SBB-a Fahrudin Radončić smatra da je Izetbegović namjerno rekao da je spreman za rat da bi izazvao haos i skrenuo pažnju zbog opšte mržnje u bošnjačkom korpusu prema njemu i njegovoj supruzi. Poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović rekao je da je BiH ušla u institucionalnu krizu koja će trajati najmanje godinu.

Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je riječ o veoma složenoj izjavi Bakira Izetbegovića sa dalekosežnim posljedicama i odbacio navode o ličnoj burnoj reakciji i krivici Srbije za polemiku.

- I dalje sam za to da Srbija ne reaguje ni jednom teškom rečju. Ali, ako neko misli da su to bile nevažne, usputne reči, mislim da greši - poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana