Poplavljenima kredit bez kamate

Svjetlana Šurlan
Poplavljenima kredit bez kamate

Banjaluka - Domaćinstva i male firme pogođene poplavama i klizištima moći će da dobiju mikrokredite u iznosu do 6.000 maraka bez kamata i bilo kakvih naknada.

To im je omogućeno ugovorom o programu kreditiranja za ugrožene od poplava, čija je ukupna vrijednost pet miliona evra, koji su početkom oktobra potpisali Ministarstvo finansija i trezora BiH i Njemačka razvojna banka KfNj.

U Ambasadi Njemačke u BiH rekli su da zainteresovani mogu podnijeti zahtjev za kredit u filijalama mikrokreditnih organizacija "Mikrofin" i "Partner".

- Krediti se neće otplaćivati, odnosno vraćati Njemačkoj, nego će sva otplata ići u evropski fond namijenjen za pomoć poplavljenima u BiH, tako da će taj novac ponovo biti na raspolaganju BiH - kazali su u ambasadi.

U "Mikrofinu" su naveli da se krediti mogu koristiti za sanaciju stambeno-poslovnih objekata, nabavku aparata za domaćinstvo, namještaja i drugih kućnih potrepština, te za osnovna i obrtna sredstava u privredi. Dodaju da građanima i firmama stavljaju na raspolaganje kredite u iznosima od 500 do 5.000 KM, bez provizije, uz rok otplate do maksimalno 30 mjeseci, s tim da je posljednji mogući datum otplate kredita 30. jun 2017. godine.

U "Partneru" naglašavaju da započinje realizacija druge faze projekta pomoći stanovništvu koje je pretrpjelo štetu u elementarnim nepogodama, nakon što je ranije 1,25 miliona evra plasirano za 531 domaćinstvo sa ugroženih područja.

- Sa ovih 2,5 miliona evra, omogućićemo da više od 1.000 klijenata obnovi svoje biznise i kuće - rekao je direktor "Partnera" Senad Sinanović.

Sredstva će se plasirati klijentima u mjesnim zajednicama čija imovina je pretrpjela štetu u majskim i avgustovskim poplavama i klizištima.

- Maksimalna visina kredita koji klijent može dobiti je 6.000 KM sa rokom otplate do 30 mjeseci bez kamate i provizije - pojasnili su u "Partneru".

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer najavio je ovaj program krajem maja prilikom posjete BiH.

Pomoć

U Ambasadi Njemačke naveli su da je njemačka vlada u svrhu pomoći za poplavljena područja BiH stavila do sada na raspolaganje ukupno sedam miliona evra.

- Njemačka je u najtežim momentima poplava već izdvojila više od milion evra interventne humanitarne pomoći, a nakon poplava još milion evra za deminiranje - istakli u iz ambasadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana