Počinje izborna trka, glasanje 2. oktobra

Željka Domazet
Počinje izborna trka, glasanje 2. oktobra

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče lokalne izbore i odlučila da će biti održani 2. oktobra.

Uz odluku o raspisivanju izbora, CIK je usvojio uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za učesnike u izbornom procesu. Izborne aktivnosti startuju 7. maja, kada počinje rok za prijem na ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata. Od 5. juna će početi da teče rok za prijavu koalicija, odnosno lista nezavisnih kandidata. Period predavanja kandidatskih lista je od 22. juna do 4. jula.

- U ponoć između 3. i 4. maja zaključen je centralni birački spisak u koji je upisano 3.345.486 birača, što je za oko 66.000 više nego 2014. godine kada su održani opšti izbori - kazao je predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Registrovani glasači će birati 131 načelnika opština i deset gradonačelnika i odbornike u lokalnim parlamentima.

Šantić je podsjetio da pravo da se kandiduju imaju lica koja do zatvaranja biračkog spiska imaju prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati. On je naglasio da će sprovođenje lokalnih izbora koštati oko osam miliona maraka, od čega su četiri miliona maraka obezbijeđena iz budžeta institucija BiH, a ostatak treba da obezbijede lokalne zajednice.

- Većina jedinica lokalne samouprave ispunila je tu zakonsku obavezu i krajnje je vrijeme da to urade i oni koji to još nisu učinili jer dovode u pitanje izbore u tim opštinama - istakao je Šantić.

Precizirao je da opštine Gradiška, Srbac, Jezero, Novo Goražde i Bileća još nisu usvojile budžete, dok u Bugojnu nije obezbijeđeno dovoljno novca za izbore. Od vlasti u Srebreniku i Istočnom Mostaru nisu dobijene informacije o stanju njihovih budžeta.

CIK nije raspisao izbore za Mostar, a Šantić je istakao da će to učiniti kada za to budu stečeni zakonski uslovi. Napomenuo je da još nema dogovora za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i apelovao na političke stranke da postignu konsenzus o izmjenama Izbornog zakona kako bi lokalni izbori u najvećem hercegovačkom gradu bili održani prvi put poslije osam godina.

Na pitanje da li bi izbori u Mostaru, ipak, mogli biti održani 2. oktobra ako bi izmjene Izbornog zakona odmah bile usvojene, Šantić je rekao da je otvorena i ta mogućnost i da to zavisi od Parlamenta BiH.

- Što brže donesu te izmjene, mi ćemo imati više vremena da se pripremimo. Mi naše aktivnosti možemo ubrzati, imamo kapaciteta da sve stignemo, ali opet sve zavisi od tog zakona - rekao je Šantić i dodao da 90.000 birača u Mostaru, među kojima je i on, nemaju mogućnost da glasaju i da to nije u redu.

Od ovih izbora kandidatima za odbornike u lokalnim skupštinama biće teže doći do mandata, jer su prošle sedmice usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju da cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima bude podignut sa pet na deset odsto.

Inostranstvo

Ahmet Šantić je naveo da je donesena i odluka o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. U kojim gradovima će biti organizovano glasanje biće poznato naknadno na osnovu broja upisanih birača koji žele da iskoriste to pravo.

Odluka na izborima

- 57 skupština opština i načelnika opština u RS

- 6 skupština gradova i gradonačelnika u RS (Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Trebinje)

- 74 opštinska vijeća i načelnika opština u FBiH

- 4 gradska vijeća i gradonačelnika u FBiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg)

- Skupština Brčko distrikta

Redoslijed izbornih aktivnosti

7. maj - počinje prijem na ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata

5. jun - počinje prijava koalicija, odnosno lista nezavisnih kandidata

22. jun - 4. jul - rok za predaju kandidatskih lista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana