Peter Sorensen za Glas Srpske: Nećemo dozvoliti da korupcija proguta donacije

Željka Domazet
Peter Sorensen za Glas Srpske: Nećemo dozvoliti da korupcija proguta donacije

Ne postoji nikakva mogućnost korupcije prilikom trošenja novca koji je obezbijeđen na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za sanaciju posljedica poplava zato što imamo nekoliko nivoa kontrola koje to sprečavaju.

Rekao  je to u intervjuu "Glasu Srpske" šef delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

* GLAS: Da li je na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljeno mnogo više novca od očekivanog zahvaljujući osjetljivosti svijeta prema poplavljenom stanovništvu ili dobrim peripremama domaćih vlasti?

SORENSEN: Rekao bih da je riječ o obje stvari istovremeno. Donatorska konferencija jasno je bila izraz solidarnosti svih zemalja i organizacija prema BiH. Novac je obezbijeđen od srca i u ovako teškim vremenima to je još jedan od pokazatelja da solidarnost postoji i da građani BiH nisu zaboravljeni. Nema sumnje da je i BiH bila dobro pripremljena imajući u vidu aktivnosti koje su sprovođene od strane svih nivoa vlasti, ali i u saradnji između BiH i Srbije. To je još jedan od razloga zašto je konferencija bila uspješna. Naporan rad koji su stručnjaci obavili u BiH postavio je temelje za pripremu procjene potreba za oporavak i ona je poslužila kao oslonac u radu konferencije koja je obuhvatila predstavnike 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije.

* GLAS: Da li ste sigurni da će novac biti trošen na transparentan način i na koji način će to biti obezbijeđeno s obzirom na to da postoji strah da novac ode u privatne džepove kao što je bilo sa donatorskim sredstvima nakon rata?

SORENSEN: Mogu odgovoriti samo u dijelu koji se tiče sredstava koja obezbjeđuje EU jer su to sredstva za koja sam zadužen i koja su pod mojom kontrolom. Postoje mehanizmi kontrole koji obezbjeđuju transparentnost u trošenju tih sredstava. Mi ćemo ga usmjeriti na oblasti za koje su utvrđene potrebe. Ne postoji nikakva mogućnost korupcije prilikom trošenja tog novca zato što imamo nekoliko nivoa kontrola koje to sprečavaju. Što se tiče preostalog dijela sredstava odgovor bi trebao dati svaki donator pojedinačno.

 

Kompletan intervju pročitajte u štampanom ili elektronskom izadnju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana