Pavić: Institucije BiH se nisu pripremile za migrantsku krizu

Srna
Pavić: Institucije BiH se nisu pripremile za migrantsku krizu

Prijedor - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić smatra da se institucije BiH nisu pripremile za migrantsku krizu i da BiH nije sposobna da primi veći broj migranata.

"Reagovali su naknadno, uvijek misleći neće toga biti. To je bila loša procjena", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.

On je naveo primjer Prijedora, koji ima tri javne kuhinje i privremene stambene jedinice date izbjeglicama, što znači da još ni ratne izbjeglice nisu riješene, te istakao da na takvu situaciju ne mogu doći migranti kojima takođe treba i hrana i smještaj i sve drugo što humanitarna kriza zahtijeva.

"Nije ovdje u pitanju spremnost ljudi ili politika u BiH da se brinemo o tim ljudima nego nemogućnost i nemanje resursa da se mi sukobimo s tako složenim pitanjima", naveo je Pavić.

On je ocijenio da organi BiH nisu na vrijeme reagovali, odnosno da naknadno reaguju, a da svaka naknadna reakcija znači da je teško riješiti problem koji je već nastao i koji nije preduprijeđen.

Vigemark je odbio da ocjenjuje rad vlasti BiH kada je riječ o migrantskoj krizi, naglašavajući da akcija treba da bude zajednička, ukuljučujući sve nivoe vlasti - od nivoa BiH, entiteta, kantona i lokalnih nivao.

"Ovo pitanje ima humanitarni, politički i bezbjednosni aspekt i treba se fokusirati na rješenja i raditi zajedno", poručio je Vigemark.

On je najavio da će danas popodne u Bihaću razgovarati sa lokalnim i kantonalnim vlastima, a da u četvrtak u Sarajevo stiže predstavnik EU za humanitarna pitanja da o ovoj temi razgovara sa lokalnim zvaničnicima.

"Kao što vam je poznato, EU je već obezbijedila dosta pomoći: milion i po evra za UNHCR i IOM, a dodatnih šest miliona evra iz IPA fondova je spremno. Hotel žSedraž kod Cazina biće danas ponovo otvoren, i to uz pomoć EU fondova, da zbrine migrantske porodice s djecom", rekao je Vigemark.

On je dodao da naredni koraci treba da budu rješavanja drugih izazova migrantske krize, kao što su pitanja mlađih muškaraca koji najčešće putuju sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana