Osuđenici i dalje bez premještaja

G. M.
Osuđenici i dalje bez premještaja

Sarajevo - Amandmani i izmjene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBiH još nisu u proceduri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jer ih niko nije ni predložio na dnevni red, iako su u Federalnom ministarstvu pravde obećali da će taj proces biti okončan do kraja juna.

Kaže to sagovornik "Glasa Srpske" iz Federalne vlade i dodaje da to sigurno neće biti učinjeno uskoro.

- To pitanje neće biti riješeno prije godišnjih odmora. Nepoznato je da li će biti na dnevnom redu i kad počnu jesenja zasjedanja Parlamenta FBiH - kaže on.

Srpska je obezbijedila zakonsku osnovu da može da primi sve osuđenike iz RS koji služe zatvorske kazne u FBiH, a imaju prebivalište u Srpskoj. U RS je Zakon o krivičnim sankcijama izmijenjen u skladu sa evropskim normama koje propisuju da osuđenici kaznu treba da služe bliže porodici.

Na sastanku predstavnika entitetskih ministarstva pravde koji je održan u maju, iz Federalnog ministarstva pravde obećali su da će do kraja juna putem amandmana izmijeniti svoj zakon kako bi to bilo moguće realizovati, ali to nije urađeno.

Pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić za "Glas Srpske" kaže da je uputio zvaničan dopis federalnom Ministarstvu pravde u vezi sa dogovorom i obećanjem da će do kraja juna biti sprovedena zakonska procedura o tom pitanju.

U zeničkom zatvoru na Vaskrs su pretučeni zatvorenici braća Nenad i Predrag Bajić, i Siniša Babić, koji su razočarani nerješavanjem problema.  Predrag Bajić kaže da je na dopustu i da strahuje od povratka u zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana