OEBS mora dobiti dozvolu za analizu rada Tužilaštva

Željka Domazet
OEBS mora dobiti dozvolu za analizu rada Tužilaštva

Sarajevo - Većina članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i pomoćnik ministra pravde BiH Milana Popadić ocijenili su juče da je Tužilaštvo BiH trebalo da omogući Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) pristup predmetima ratnih zločina i da obavi nezavisnu analizu rada te pravosudne institucije.

Odluka Tužilaštva BiH da odbije zahtjev OEBS-a bila je glavna tema na početku dvodnevnog zasjedanja VSTS-a. VSTS bi preporuku ili odluku u vezi sa tim problemom trebalo da donese danas na osnovu analize izjašnjenja glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića i Misije OEBS-a u BiH. U VSTS-u su kazali da je za definisanje preporuka ili odluke zadužen njihov pravni tim kako članovi te institucije ne bi napravili bilo kakvu grešku.

"Glas Srpske" je prošle sedmice prvi objavio da Tužilaštvo BiH nije odobrilo zahtjev Misije OEBS-a. Tužilaštvo je istaklo da bi time bili prekršeni osnovni principi povjerljivosti i nepristrasnosti postupka odnosno prava na pravično suđenje koji bi uticali na integritet predmeta, kao i činjenicu da bi to predstavljalo kršenje prava svjedoka i osumnjičenih osoba. Misija OEBS-a je prethodno obavijestila Tužilaštvo da je angažovan iskusni pravnik Džoana Korner da obavi nezavisnu analizu njegovog rada i da traži nesmetan pristup spisima predmeta ratnih zločina i susrete sa relevantnim osobljem Tužilaštva uključujući i glavnog tužioca.

Član VSTS-a Ružica Lukić je kazala da je Tužilaštvo BiH prema odluci od 14. novembra 2006. godine trebalo da dozvoli pristup predmetima.

- Ne vidim razloga zbog čega nije udovoljeno zahtjevu OEBS-a. Disciplinski tužilac ulazi u predmete kada se podnese prijava. Nakon izlaganja Serža Bramerca je rečeno da će doći osoba iz Haga u Tužilaštvo BiH koja će izvršiti nezavisnu analizu i da mu se dozvoli uvid - rekla je Lukićeva.

Njen kolega Goran Nezirović je kazao da je u maju održana sjednica VSTS-a i da je Bramerc tada najavio nezavisnu analizu rada Tužilaštva BiH.

- Cilj te analize korespondira sa našim mišljenjem, jer stižu prigovori o neefikasnosti i od Bramerca i od EU. Tužilaštvo BiH nije nezavisno i izgubilo je povjerenje javnosti. Sve su to razlozi zbog kojih bi trebalo da bude prihvaćen nezavisan nadzor - rekao je Nezirović i dodao da treba podržati zahtjev OEBS-a.

Član VSTS-a Slavo Lakić je rekao da je kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH pogriješio kod donošenja odluke navodeći da se ne ponaša u skladu sa standardima. Njegova koleginica Alma Džaferović je kazala da OEBS ima uvid u rad Tužilaštva BiH, jer imaju svoje predstavnike koji prate suđenja i sva akta. Jedan od članova VSTS-a je kazao da se mora odgovoriti i na pitanje da li se cijepaju optužnice i dati odgovor na pitanje zbog čega je tražen nezavisni nadzor.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je da treba da budu oprezni prilikom donošenja stava.

- Moj stav je da glavni tužilac može staviti na uvid sve optužnice, ali se postavlja pitanje ugroženosti svjedoka i istraga. Ne postoje garancije povjerljivosti. Imam rezervu i nisam siguran šta je ispravno. Ukoliko OEBS ima mandat za uvid, nema problema da im to bude odobreno - kazao je Tegeltija i predložio da donošenje odluke bude odgođeno za naredni dan da bi pravni tim analizirao sve aspekte i nakon toga stav zauzeo VSTS.

Pomoćnik ministra pravde BiH Milana Popadić kazala je da se mora poštovati Ustav.

- Visoki funkcioneri treba da pročitaju Ustav. Predlažem da VSTS ostane pri zaključku koji je donesen 2006. godine. Ta odredba je samo prepisana iz Ustava i da bi se udovoljilo Salihoviću, mora se promijeniti Ustav - istakla je Popadićeva.

Ona je istakla da se kasni u svemu zbog neažurnosti i pametovanja Tužilaštva i Suda BiH.

- Salihović imenuje sebe za člana Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso sa zakašnjenjem predlaže Almu Taso-Deljković bez ijedne reference. Reference nisu poslate ni za Salihovića - rekla je Popadićeva.

Rješavanje predmeta ratnih zločina, koji su iz Haškog tribunala na procesuiranje prebačeni domaćem pravosuđu, godinama stagnira, pa je za ta krivična djela i dalje osumnjičeno više od 9.000 osoba koje nisu procesuirane. Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina propisuje da najsloženiji i najprioritetniji predmeti budu okončani u 2015, a svi ostali do 2023. godine, ali je već jasno da ti rokovi neće biti ispoštovani. Prema podacima OEBS-a, na procesuiranje čeka još oko 1.300 predmeta ratnih zločina. Uglavnom je riječ o ratnim zločinima počinjenim nad nebošnjačkim stanovništvom u BiH.

Tužioci bez plate

VSTS je raspravljao i o statusu petorice tužilaca Tužilaštva BiH koji mjesecima ne primaju plate, jer je EU obustavila isplatu novca BiH dok ne bude usvojena strategija za reformu sektora pravde. Zauzet je stav da nema prijema novih tužilaca dok ne bude obavljena preraspodjela postojećih koji rade, a ne primaju plate. Isti stav, kako je istaknuto, biće primijenjen za sve pravosudne institucije u koje je primljeno dodatno osoblje kako bi bio ubrzan rad na predmetima ratnih zločina.

"Glas Srpske" je objavio da su petorica tužilaca podnijeli tužbe protiv Tužilaštva BiH zbog neisplaćivanja plata i neuplaćivanja doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana