Niz propusta oslikava pogrešnu izbornu sliku

Vedrana Kulaga
Niz propusta oslikava pogrešnu izbornu sliku

Sarajevo - Umor, pad koncentracije, neiskustvo i prisustvo posmatrača najčešći su izgovori kojima su šefovi biračkih odbora pravdali greške koje su činili na glasačkim mjestima i zbog kojih su ostali tanjih novčanika.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH analizirala je poslije opštih izbora održanih 2014. godine rad članova biračkih odbora. Zaključke i ocjene sažela je u ovih dana objavljenom izvještaju o sprovođenju zakona iz njihove nadležnosti u 2015. godini.

Analizom je utvrđeno da su nepravilnosti u toku i poslije glasanja utvrđene na 94 biračka mjesta. Greške su se ogledale, između ostalog, u pogrešnom evidentiranju broja glasova po političkim subjektima, neupisivanju glasova za jednu ili više stranaka i kandidata, a pogrešno su evidentirani i nevažeći glasački listići.

Predsjednici, članovi i zamjenici članova biračkih odbora uočene nepravilnosti su pravdali slučajnim greškama tehničke prirode, neznanjem, umorom, padom koncentracije, uslovima rada, prisutnošću velikog broja posmatrača, a neki članovi i svaljivanjem krivice na predsjednika odbora prilikom popunjavanja obrazaca. Ima i onih koji su se pravdali neiskustvom u radu biračkog odbora i lošom obukom.

Protiv članova biračkih odbora po službenoj dužnosti je pokrenut 831 upravni postupak radi utvrđivanja kršenja Izbornog zakona BiH. Lani je donesena 321 odluka i 33 zaključka o obustavi postupka, a do pisanja izvještaja u radu je bilo još 477 predmeta.

- U 321 slučaju članu biračkog odbora je izrečena novčana kazna i zabrana rada na biračkom mjestu, odnosno u organima nadležnim za sprovođenje izbora na četiri godine od dana pravosnažnosti odluke. Izrečene su kazne od 500 i 200 KM za predsjednike i članove biračkih odbora i njihove zamjenike. Ukupan iznos izrečenih kazni iznosi 71.000 KM - kazali su CIK-u BiH.

Na prvostepene odluke uložene su 173 žalbe Sudu BiH, koji je 131 odbio, sedam je djelimično uvažio i preinačio u dijelu koji se odnosi na visinu novčane kazne.

- Podnoseći žalbe na kazne članovi biračkih odbora su isticali činjenicu da iznos od 200 KM smatraju previsokim i da ni na koji način ne mogu da ga plate. Niko od njih se nije žalio na izrečenu mjeru zabrane angažovanja za rad na biračkom mjestu, odnosno u organima nadležnim za sprovođenje izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke - kazali su u CIK-u.

Statistika pokazuje da raste obim nepravilnosti na biračkim mjestima. U postupcima protiv članova biračkih odbora angažovanih na lokalnim izborima 2012. godine doneseno je 170, a dvije godine ranije na opštim izborima 288 odluka.

- Nesporno je da se činjenje nepravilnosti tokom procesa glasanja i brojanja glasačkih listića od strane članova biračkih odbora vrši kontinuirano za svake izbore i da je u porastu - naglasili su u CIK-u.

Da su birački odbori najslabija karika u izbornom procesu, odavno upozoravaju i sa mnogih drugih strana. Stručnjak za izborno zakonodavstvo i bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić ranije je ocijenio da je odgovornost najvažnija, ali da je nije bilo u odborima i cijelom izbornom ciklusu.

Nezaposleni i penzioneri

U CIK-u BiH su istakli da su angažovani članovi izborne administracije uglavnom nezaposleni, penzioneri sa veoma niskim penzijama i studenti i da rad u biračkom odboru smatraju kao vid dodatne zarade.

Najčešća opravdanja za propuste

* Slučajna greška tehničke prirode

* Neznanje

* Umor

* Pad koncentracije

* Uslovi rada

* Veliki broj posmatrača

* Neprekidan rad od 24 časa ili do kasno u noć

* Neiskustvo

* Loša obuka

Najčešći propusti

- Pogrešno evidentiranje broja glasova po političkim subjektima

- Neupisivanje glasova za jednu ili više stranaka i kandidata

- Pogrešno evidentirani nevažeći glasački listići

Odluke zbog kršenja Izbornog zakona BiH

2014.                             321

2012.                             165

2010.                             288

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana