Nijedna revizija tužbe nije prošla u sudnici

Željka Domazet
Nijedna revizija tužbe nije prošla u sudnici

Banjaluka, Sarajevo - Međunarodni sud pravde u Hagu postavio je veoma visoke kriterijume za pokretanje revizije tužbe uključujući i taj da novi dokazi ne mogu biti stariji od šest mjeseci, izjavio je juče u Banjaluci britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

Komentarišući najavu člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred pomenutim sudom, Ferguson je rekao da je ključno da li su za to ispunjeni strogi uslovi.

- Ako postoji takav dokaz i postoji taj standard, mi naravno podržavamo pravdu. Ali ovakve vrste revizija su neuobičajene procedure. U istoriji Međunarodnog suda pravde desile su se samo četiri puta i sve četiri puta bezuspješno - rekao je Ferguson.

Izetbegović je najavio da će odluka o reviziji biti donesena ove sedmice, nakon što pravni tim utvrdi ima li elemenata za pokretanje postupka. Sud u Hagu odbacio je u februaru 2007. kao neutemeljenu tužbu BiH protiv SR Jugoslavije čiji je nasljednik Srbija. BiH je ostavljena mogućnost da u roku od deset godina pokrene postupak revizije ako podnese nove dokaze. Zvaničnici RS, pravnici pa i međunarodni zvaničnici naglasili su da ne postoji nova činjenica koja bi se mogla pojaviti i poslužiti kao dokaz da bi bio prihvaćen zahtjev za reviziju. Pored toga, nema ni odluke Predsjedništva BiH o pokretanju revizije, a i nekadašnjem agentu BiH Sakibu Softiću, kojeg je Izetbegović angažovao za ovaj posao, odavno je istekao mandat. I sud u Hagu je potvrdio da za reviziju tužbe nadležne institucije treba da donesu novu odluku i imenuju novog agenta.

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je da bi bilo dobro da Ivanić zatraži sjednicu Predsjedništva, na kojoj bi bila odbačena revizija tužbe kao zvanični stav BiH i da se time jednom za svagda stavi tačka na to pitanje.

- Ovako, kad je sve u fazi iščekivanja, razni spekulanti mogu da govore svašta. Bez stava svih u BiH nema revizije tužbe jer Izetbegović nije BiH. Odluka Predsjedništva bi stavila ad akta mogućnost da bilo koji organ Međunarodnog suda pravde uopšte uzme u razmatranje tu eventualnu karikaturu od Izetbegovićeve prijave. Srpski narod nije genocidan niti su Srbija i Srpska izvršili genocid - rekao je Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica potvrdio je da je ta stranka juče uputila dopis članovima Predsjedništva BiH tražeći hitnu sjednicu te institucije na kojoj će razmotriti Izetbegovićevu inicijativu i odbaciti je kao jednostranu i štetnu, te osporiti Softićev legitimitet.

- Predsjedništvo je jedino relevantno da donese odluku. Ovako se plašim da bi prvi put jedan član Predsjedništva donio odluku u ime cijele BiH - istakao je Govedarica.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je za danas konferenciju za novinare, a Izetbegović i Čović se juče nisu oglašavali o dopisu iz SDS-a.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da bi samoinicijativno pokretanje revizije tužbe bio najjači udar na Dejtonski sporazum od kada je on potpisan. Objasnio je da bi se na taj način ispostavilo da pojedinac može donositi odluke mimo onoga kako je propisano Dejtonskim sporazumom.

- Vjerujem da do toga ipak neće doći, jer nema saglasnosti druga dva člana Predsjedništva niti ima novih argumenata protiv Srbije. To je nešto što Izetbegović radi za poene unutar stranke, jer su odnosi u SDA poljuljani, ali i kao pripremu za naredne izbore - zaključio je Pavić.

Borci

Odbor boračkih organizacija sarajevsko-romanijske regije čeka zvaničan stav Boračke organizacije RS o najavljenoj reviziji tužbe i očekuje jedinstvo boračkih udruženja i svih srpskih političkih partija u vezi sa ovim pitanjem. Predsjednik odbora Željko Lalić očekuje da će stranačka trvenja biti ostavljena po strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana