Ne žele kontrolu potrošnje i rada

Svjetlana Šurlan
Ne žele kontrolu potrošnje i rada

Banjaluka - Institucije BiH ni do kraja prošle godine nisu potpuno uspostavile finansijsku kontrolu i nadzor nad realizacijom ciljeva čime bi bilo omogućeno njihovo finansiranje na osnovu rezultata rada, iako je većina rokova za to istekla još 2012. godine.

Kancelarija za reviziju institucija BiH sprovela je reviziju učinka o temi "Uspostava javnih internih finansijskih kontrola u institucijama BiH", koja je pokazala da to nije učinjeno ni do kraja 2014. godine. Kašnjenja su utvrđena kod većine aktivnosti definisanih još 2009. godine Akcionim planom za sprovođenje strategije koja je propisala pomenute kontrole. Iako je Zakon o internoj reviziji donesen još 2008. godine u institucijama BiH nisu zaposleni planirani interni revizori, a tek polovina jedinica interne revizije bila je funkcionalna. Revizija je sprovedena u Centralnoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH i na uzorku od devet od 17 institucija BiH koje je trebalo da uspostave jedinicu interne revizije.

- Tri od devet institucija u predviđenom roku od šest mjeseci nije uspjelo da pripremi prijedlog izmjene pravilnika za uspostavu te jedinice. Prosječno vrijeme za koje su institucije pripremale prijedlog izmjene pravilnika za jedinicu interne revizije je iznad devet mjeseci, dok je još oko devet mjeseci institucijama trebalo za pribavljanje relevantnih mišljenja i saglasnosti Savjeta ministara - naveli su revizori.

Dvije i po godine od kada je naloženo uspostavljanje jedinica interne revizije šest od 17 institucija nije izvršilo neophodnu izmjenu pravilnika.

- Pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ne odgovaraju u potpunosti stvarnom stanju, raspoloživim budžetskim sredstvima i obavezama institucija. Rukovodioci su odgovorni za ciljeve i odobrena finansijska sredstva, međutim, njihova odgovornost se ne ocjenjuje, niti se odluke o finansiranju donose na osnovu informacija o realizaciji ciljeva institucije - naveli su revizori.

Utvrdili su i da je veći dio pravnog okvira za uspostavljanje internih finansijskih kontrola donesen, ali sa kašnjenjem od četiri godine.

- Značajan broj odgovornih osoba za uspostavu finansijskog upravljanja i kontrole i za sprovođenje interne revizije tek treba da prođe osnovnu obuku - naveli su revizori.

Obaveza uspostavljanja i jačanja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u BiH propisana je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Brisel želi da sve zemlje potencijalne članice usmjeri ka razvijanju internih kontrola u korišćenju vlastitih sredstva, ali i zbog uspostavljanja kontrolnog okruženja koje bi obezbijedilo namjensko trošenje novca iz fondova EU.

- To bi imalo značajan uticaj na sposobnost institucija da ispune ciljeve i na odgovornost rukovodilaca za postizanje ciljeva institucija. Izvještaji o finansijskoj reviziji o izvršenju budžeta institucija BiH za 2012. i 2013. pokazuju da sistem internih kontrola u institucijama BiH ne funkcioniše na način da je obezbijeđeno ekonomično, efikasno i efektivno korišćenje javnih sredstava. Ti nedostaci za posljedicu imaju visok rizik za nenamjensko i neracionalno trošenje javnih sredstava - navode revizori.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radovojac naglašava da je veoma bitan efekat koji je postignut za napravljeni trošak.

- Javna uprava djeluje bezidejno. Privreda je glavni pokretač punjenja budžeta, a nemamo aktivnosti da ona ojača. Imamo do krajnjih granica pasivnu javnu upravu i to je loš znak. Zbog toga imamo vrlo malu vrijednost za dati trošak. Javnu upravu treba natjerati da radi - rekao je Radivojac.

Preporuke Savjetu ministara BiH

- Na sjednicama Fiskalnog savjeta BiH adresirati problem nefunkcionisanja Koordinacionog odbora centralnih harmonizacijskih jedinica i kašnjenja u sprovođenju aktivnosti uspostave javnih internih kontrola

- Jačati kapacitet Centralne harmonizacijske jedinice za uspostavu i razvoj javnih internih finansijskih kontrola

- Okončati započete reforme koje će omogućiti da se odluke o finansiranju institucija donose na osnovu rezultata realizacije ciljeva

- Preduzeti mjere koje će obezbijediti to da se organizaciona struktura institucija brže prilagođava ciljevima institucija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana