Načelnika Maglaja ne zabrinjava sve veći broj selefija i vehabija

Avaz
Načelnika Maglaja ne zabrinjava sve veći broj selefija i vehabija

Maglaj - Da je selo Ošve nadomak Maglaja postalo baza Islamske države (IS) u BiH, kako se to tvrdi u analizi britanskog lista "Miror", ili u najmanju ruku područje gdje se regrutiraju strani borci, lokalna vlast i policija još ne žele govoriti.

Ipak, sve učestalija kupovina zemljišta koju vrše osobe selefijske ili vehabijske pozadine pobudila je pažnju bezbjedonsonih agencija i policije. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) naveli su da je ovo selo pod prismotrom, a pogotovo nakon posljednjih akcija izvedenih na ovom području, piše Avaz.

Akcije SIPA-e

Agencija je, naime, prošle i ove godine u više navrata u okviru akcije kodnog naziva "Damask", između ostalog, obavljala hapšenja, pretrese i pregled terena u ovom selu. 

Portparol MUP-a ZDK Aldina Ahmić izjavila je za "Avaz" da policija prati aktivnosti osoba za koje se dobiju konkretna saznanja.

- Postoji određen broj osoba koje mi opserviramo, ali nije bilo konkretnih akcija u smislu djelovanja policijskih snaga u ovom selu. Naš operativni rad je kontinuiran - kazala je Ahmić.

Načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić potvrdio je za "Avaz" informacije o tome da "pojedinci zaista kupuju zemljište u selu Ošve".

- Ali, mi za sada nemamo nikakvih problema s tim osobama. Tu ima i dosta srpskih povratnika. Ali, situacija je mirna. Ovi što su kupili zemljišta, oni jesu postali zatvorena cjelina. Ipak, za sada se može reći da predstavljaju problem opštini - kazao je Mustabašić.

Takođe, ne smatra da bi selo Ošve moglo doživjeti sudbinu Gornje Maoče.

Globalni terorista

No, prema pojedinim izvještajima u medijima, iz sela Ošve zabilježen je niz odlazaka na ratišta u Siriji i Iraku. Tako se navodi da je prije odlaska u Siriju, u julu 2013. godine, tu živio Emrah Fojnica, koji je svojevremeno s Mevlidom Jašarevićem bio optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu. Fojnica je poginuo prošle godine na ratištu u Iraku, jednako kao i Azimir Ališić, koji se prethodno u Ošve doselio iz Sanskog Mosta, kao i Atif Nuhanović, koji je u ovo selo došao iz Zenice.

U Ošvama je, prema medijskim izvještajima, živio i Amir Džinić, koji se, navodno, još nalazi u Siriji. A na sirijsko ratište bio je otputovao s Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem 

U avgustu 2013. otišao je u Siriju zajedno s Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem. Karamuja je bio jedan od uhapšenih u akciji "Damask".

Kao neformalni vođa u Ošvama slovi Izet Hadžić, koji se, pak, sada želi od svega ograditi. Hadžića je svojevremeno kao vođu u selu odredio Nusret Imamović, vođa selefijske zajednice u Gornjoj Maoči. Imamović je postao jedan od deset pojedinaca koje je prošle godine američki Stejt department označio kao globalnog teroristu.

Kržalić: Informacije plasiraju službe iz Srbije

Direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić kaže u izjavi za "Avaz" da pitanje sela Ošve u kontekstu terorizma ne treba skidati s dnevnog reda te da je na sigurnosnim agencijama da blagovremeno dostavljaju objektivne i tačne informacije

- Ipak, smatram da pojedine obavještajne službe u Srbiji svjesno plasiraju informacije kojima se stvari preuveličavaju te se tako interes s pitanja poput referenduma u RS vješto pomjera na tlo FBiH u kontekstu terorizma i BiH kao pogodnog tla za bazu IS-a - ističe Kržalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana