Na pomolu novi prijedlog za odlazak stranih sudija

Vedrana Kulaga
Na pomolu novi prijedlog za odlazak stranih sudija

Banjaluka - Eksperti SNSD-a i HDZ-a BiH privode kraju pisanje prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH čiji je glavni cilj da strane sudije budu zamijenjene domaćim.

Usvajanje pomenutog zakona bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka delegacija dvije stranke u Banjaluci, koje su predvodili predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović. Dodik je rekao da Ustav BiH daje mogućnost da bude utvrđen drugačiji način izbora sudija. Govoreći o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, koji pripremaju stranački pravni eksperti, istakao je da je ostalo da sve što je zamišljeno bude stručno definisano u predviđenoj normi i da je naredna faza da to pitanje pokušaju riješiti kroz proceduru u Parlamentu BiH, zbog čega će razgovarati i sa predstavnicima drugih stranaka.

- Ključni problem Ustavnog suda BiH je učešće stranih sudija koji nikome ne odgovaraju, osim nekim ljudima i institucijama van BiH. Primarno je pitanje kako doći do toga da za sudije budu izabrani državljani BiH, dok bi se u drugoj fazi, ako bude spremnosti, moglo razgovarati o načinu odlučivanja i mnogo čemu drugom. Ako neko hoće da rješava probleme u BiH, moraćemo i to pitanje da sredimo. Neodrživo je da stranci ostanu u Ustavnom sudu BiH. Teško je dokazati legitimitet pravosudne institucije u kojoj sjede i odlučuju stranci, koji nisu izabrani u institucijama ove zemlje i ne odgovaraju. To je udar na suverenitet BiH - kategoričan je Dodik.

Podsjećajući na problematizovanje obilježavanja Dana Republike, Dodik je rekao da nije siguran da se neće postaviti i pitanje naziva RS, koje će biti rješavano na isti način kao i pitanje Dana Republike.

Čović je naglasio da pitanje sastava Ustavnog suda BiH žele riješiti na ustavan način i da je važno da strane sudije budu zamijenjene domaćim.

- Borba za strance u bilo kojoj instituciji BiH je borba protiv BiH. Krajnje vrijeme je da institucije BiH, ma kakve one bile, preuzmu punu odgovornost. Danas imamo poseban hibrid funkcionisanja sa nekim lažnim zaštitnim mehanizmom koji se često zloupotrebljava u funkciji ključnih odluka koje definišu odnose u BiH - rekao je Čović i najavio da će o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu iduće sedmice razgovarati sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, čija je stranka već blokirala jedan pokušaj njegovog usvajanja.

Komentarišući imenovanje italijanskog sudije Đovanija Grasoa u Ustavni sud BiH obavljeno krajem prošle godine bez konsultacija Predsjedništva BiH, Čović je rekao da Predsjedništvo nije željelo to da razmatra.

- To želimo urediti ovim zakonom i to je osnova za zamjenu tih sudija domaćim predstavnicima - poručio je Čović i dodao da su timovi HDZ-a BiH i SNSD-a blizu rješenja.

Na sastanku stranačkih delegacija je razgovarano i o zastoju u realizaciji aranžmana programa Međunarodnog monetarnog fonda, jer vlast na nivou BiH nije funkcionalna. Izražena je zabrinutost da će to proizvesti nove izazove i probleme sa likvidnošću na javnim računima.

Jedna od tema bio je i evropski put BiH i sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", koja je godinama na dnevnom redu. Odgovarajući na pitanja u vezi sa raspodjelom vojne imovine, Dodik je kazao da RS ostaje pri sporazumu iz 2012. godine, bez obzira na to što su pojedinci krenuli drugim putevima.

Čović je najavio da 2. februara u BiH stiže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i da će biti razgovarano o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Dodik je ponovio da će narod u RS na referendumu odlučivati o članstvu BiH u NATO-u.

Vladajuća koalicija

Milorad Dodik je izjavio da će u ponedjeljak biti održan novi sastanak predstavnika SNSD-a, DNS-a i SP-a, ističući da će te stranke činiti koalicioni blok i na izborima naredne godine.

- Potvrdili smo u srijedu da smo partneri za 2018. godinu za opšte izbore i pripremamo se za to - rekao je Dodik.

Dodao je da su na posljednjem sastanku razgovarali o radu javnih preduzeća u RS i utvrdili stav da je svaki direktor u javnom sektoru koji bude imao završni negativan račun sam sebi potpisao ostavku, bez obzira na to kojoj partiji pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana