Na narednoj sjednici Predstavničkog doma izmjene Izbornog zakona

RTRS
Na narednoj sjednici Predstavničkog doma izmjene Izbornog zakona

Sarajevo - Na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji termin još nije zakazan biće razamatrane izmjene Izbornog zakona BiH koje je ranije usvojio Dom naroda,saznaje RTRS.

Izmjene se odnose na promjenu načina izbora delegata za federalni Dom naroda koje je utvrdio Ustavni sud BiH na zahtjev hrvatskih stranaka još u decembru prošle godine. Podsjećamo da je i Savjet EU upozorio vlasti u BiH na obavezu da u zadanim rokovima sprovedu tu presudu Ustavnog suda. Istovremeno prijedloge izmjena Izbornog zakona najavljuju SDA ali i CIK BiH.

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, zahvaljujući glasovima srpskih i hrvatskih delegata prihvatio izmjene Izbornog zakona koje iz korijena mijenjaju način izbora delegata za federalni Doma naroda, neizvjesna je podrška u Predstavničkog domu.

"Ja mislim kako sada stvari stoje da će vrlo teško doći do usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH", kaže Dragutin Rodić, delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bošnjačke stranke smatraju da prijedlog HDZ-a vodi ka podjeli zemlje. Istovremeno, zanemaruju da su prema postojećim izbornim pravilima bošnjačkim glasovima nerijetko birani srpski i hrvatski delegati u federalni Dom naroda, a da Klub Srba i dalje nije popunjen.

"Nema govora o bilo kakvoj podjeli. Do sada smo imali nelegitamne izbore delegata , mi smo predložili prosto da se biraju tamo gdje ih ima", rekao je Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.



SDA, koja je najglasniji protivnik poručuju da će sačekati da se okonča paramentarna procedura po HDZ-ovom prijedlogu nakon čega će uputiti svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

IZ CIK BiH pak uvjeravaju da i bez stava Parlamentarne skupštine mogu da promijene Izborni zakon jer imaju mehanizam da nakon svakog popisa stanovništva odrede broj i sastav delegata za Dom naroda federalnog parlamenta. I sami predložu određene izmjene, a jedna od njih ide u pravcu da se spriječe manipulacije sa nacionalnošću kako se primjera radi Haris Pleh, Rasim Smajić i Nermin Bjelak ne bi mogli da izjašnjavaju kao Srbi što je sada slučaj.

Tamo gdje nema izabranih poslanika u kantonalnim skupštinama iz određenog naroda jer nema predstavnika tog naroda u dovoljnom broju da bi neko bio izabran data je mogućnost slobodnog izjašnjavanja i slobodne interperatcije i mi smo u CIK imali velikih problema i spriječili u prošplom izbornom ciklusu takav pokušaj.

Gotovo je izvjesno da zbog hronične neusaglašenosti Bošnjaka i Hrvata još jedna odluka Ustavnog suda BiH neće biti sprovedena, a Izborni zakon izmijenjen. Kao posljedica, upitno je formiranje vlasti na osnovu rezultata opštih izbora 2018-te, konkretno Klubova naroda u federalnom parlementu bez čega nema ni izbora predsjednika,potpredsjednika Federacije kao i federalne Vlade. U konačnom ne bi se mogli izabrati delegati za Klubove Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana