Mektić: Što prije donijeti plan mjera bezbjednosti

Srna
Mektić: Što prije donijeti plan mjera bezbjednosti

Sarajevo - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je da se "definitivno u BiH moraju preduzeti određene mjere s obzirom na to da se situacija u vezi sa terorizmom sve više komplikuje".

"Ovaj sinoćnji napad u Rajlovcu je događaj koji je prevršio svaku mjeru i, ako smo bar malo odgovorni prema državi i prema našim građanima, moramo da preduzmemo mjere koje bi prije svega uticale na sprečavanje nasilnog ekstremizma i terorizma", istakao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.


On je rekao da na području BiH postoje određene lokalne zajednice u kojima ne funkcioniše pravna država i gdje su napravljene radikalne zajednice koje odbijaju da priznaju ovaj pravni sistem.

"I uvijek do sada iz takvih zajednica i radikalnih sredina se rađao nasilni radikalizam iz kojeg je nastao terorizam. Kako je moguće da u Maoči uspostavljaju svoje straže, prave punktove", upitao je Mektić.

On je dodao da je govorio da se mora naći način da se tamo uspostavi pravna država. "Mora u tim lokalnim zajednicama biti policije, mora se silom uspostaviti pravni poredak ako ne može redovnim putem", kaže Mektić.

On je rekao da Enes Omeragić, koji je izvršio sinoćnji napad u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, najvjerovatnije, smišljeno pripremao napad.

Mektić je naglasio da bezbjednosno-obavještajne službe Omeragića nisu imale u evidenciji radikalnih lica.

"On je na neki način samo malo dotaknut zbog toga što je njegov zet, odnosno muž od njegove sestre, izvjesni Muhamed Meso, registrovan kao radikalno lice koje je bilo hapšeno i obrađivano u slučaju žRustempašićž, ali nije bilo dokaza i on je oslobođen u tom postupku", pojasnio je Mektić.

On je istakao da indicije govore da je s umišljajem izvršio ovo krivično djelo.

"On je birao ljude u uniformi, jer je prošao kraj nekoliko ljudi koji su bili u civilnom odjelu i ni na koji način nije obraćao pažlju. Koncentrisao se isključivo na ta dva vojnika, a kasnije i na trećeg", pojasnio je Mektić.

Prema njegovim riječima, biće urađeno forenzičko vještačenje Omeragićevog tijela da bi bilo utvrđeno da li je bio pod uticajem droga.

Mektić je naglasio da se i u ovom slučaju, po ko zna koji put do sada, pokazala nekoordinacija između bezbjednosnih agencija i nepostojanje najboljeg načina da se u datoj situaciji postupa na najefikasniji način.

"Maltene su se otimali ko će da obavi uviđaj, koja će policijska agencija da istražuje, pa se u čitavu priču umiješala i tužilac Sarajevskog kantona tvrdeći da je riječ o ubistvu. Imamo složenu situaciju u bezbjednosnom sektoru, teško funkcionišemo, razmjenjujemo podatke i informacije. Sve su to naše slabosti", istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, ovaj događaj konačno je pokazao da moraju da budu preduzete mjer protiv radikalizma i terorizma.

"U BiH je neko vrijeme prisutna ozbiljna radikalizacija i čiji je sljedeći korak uvijek bio nasilni ekstremizam koji se završavao pojedinim terorističkim djelima. Ovo je konačno događaj koji je pokazao da moramo da preduzmemo mjere koje će da utiču na deradikalizaciju, odnosno sprečavanje radikalizaciju, nasilnog ekstremizma i terorizma u BiH", smatra Mektić.

Najavio je da će od Savjeta ministara BiH tražiti da bude donesen plan hitnih mjera i radnji koje treba realizovati da bi bili efikasniji i da bi imali efikasnije instrumente.

"Prvo ću predložiti da Ministarstvo bezbjednosti u veoma kratkom roku sačini nacrt zakona o borbi protiv terorizma u BiH gdje ćemo predvidjeti ovakve situacije i u ovakvim situacijama, gdje postoji osnovana sumnja da je riječ o terorizmu, kada će se dati sasvim drugačija, fleksibilnija i jača ovlaštenja, prije svega policiji, obavještajnim strukturama i tužilaštvu", pojasnio je Mektić, dodajući da se ne može postupati sa ovlaštenjima koje ima policija trenutno.

On je naveo da u BiH ima 50 državljana koji su se vratili sa stranih ratišta, od kojih je 20 optuženo za to krivično djelo.

Mektić je rekao da će predložiti u zakonu da se na određenom području u BiH u takvim situacijama bude proglašeno vanredno stanje i da onda važe posebna ovlaštenja kojima će se policija suprotstaviti i boriti protiv terorizma.

"Vjerujem da se samo sa posebnim dodatnim ovlaštenjima možemo sasvim drugačije boriti protiv terorizma. Očigledno je da je to sada prioritetni posao koji treba da uradimo", naglasio je Mektić.

On smatra da se ne može boriti samo represivnim mjerama nego da treba uvidjeti šta su ključni motivi koji te ljude radikalizuju.

"Moraćemo da napraviti čitav sistem koji će da radi na deradikalizaciji. Treba nam više para za sve ovo jer je bezbjednost skupa. Nismo opremljeni da možemo da identifikujemo gdje je postavljen portal kao što su žVijesti umetaž i ko stoji iza njega. Mi za to nemamo tehničke kapacitete. Obaještajna služba mora da prati tehnologije", istakao je Maketić.

Mektić je rekao da je proteklih dana sa francuskim policijskim zvaničnicima razgovarao o problemu terorizma sa kojim se susreće Francuska i da je konstatovano da već duži niz godina postoji stalna veza zapadnog Balkana i Francuske u smislu ilegalnog krijumčarenja oružja.

"Vrlo su osnovane pretpostavke i sumnje, a pokazale su to i istrage, da najvjerovatnije, naoružanje, eksploziv i drugo u Francusku dolazi sa područja zapadnog Balkana. Postoje organizovane kriminalne grupe koje krijumčare to oružje", naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da u najskorije vrijeme bude formirana regionalna mreža eksperata koji će raditi kao istražni timovi zajedno sa tužiocima na presjecanju organizovanih kriminalnih kanala.

Vojnici ubijeni svjesno, namjerno i planirano

Terorista Enes Omeragić ubio je dvojicu vojnika svjesno, namjerno i planirano - rekao je danas u Sarajevu ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

On je na konferenciji za novinare istakao da ovu konstataciju potvrđuje i činjenica da se prilikom polaska da počini ovaj čin Omeragić dobro pripremio i da u svom ubilačkom pohodu nije obraćao pažnju na civile.

Prema njegovim riječima, prilikom pretresa prostorija u kojima je Omeragić boravio izuzeto je dosta dokumentacije iz koje se vidi da je riječ o radikalizovanom licu koje je veličalo ISIL.

Mektić je naveo i da je do sada saslušano više lica povezanih sa ovim događajem među kojima su svjedoci, rodbina i drugi.

On je naglasio da bezbjednosno-obavještajne službe Omeragića nisu imale u evidenciji radikalnih lica i da se on do sada jedino povezivao sa njegovim zetom koji je registrovan kao radikalno lice.

Prema njegovim riječima, u reagovanju na ovaj događaj još jednom se pokazala nekoordinacija između bezbjednosnih agencija u BiH.

"Ovaj događaj konačno je pokazao da moramo da preduzmemo mjere protiv radikalizma i terorizma", naglasio je Mektić.

Vehabija Enes Omeragić sinoć je u sarajevskom naselju Rajlovac ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio Dževada Ljukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Detalji Omeragićevog krvavog pohoda

Enes Omeragić je u teroristički pohod pošao iz svoje kuće u sarajevskom naselju Sokolje juče oko 18.30 časova, naoružan automatskom puškom i sa nekoliko okvira municije - rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.
Mektić je na konferenciji za novinare, povodom sinoćnjeg terorističkog čina u kojem je Omeragić ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH, naveo da je ubica prilikom izlaska iz kuće, prema prvim informacijama, ispalio kraći rafal od nekoliko metaka.

"Onda je došao u sportsku kladionicu, u kojoj su se nalazila dva vojnika i još nekoliko civila. Prošao je pored tih civila, ne obraćajući pažnju na njih, i došao do vojnika i u jednog i drugog ispalio više metaka i usmrtio ih na licu mjesta", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, nakon toga, Omeragić je izašao i napolju ispalio još nekoliko metaka.

"Ugledao je vojnika koji je ulazio u autobus i pošao za njim, najvjerovatnije, u namjeri da i njega ubije. Zahvaljujući vozaču koji je u tom trenutku ugasio svjetla, nije u tome uspio. Omeragić je ispalio rafal od više metaka po autobusu, ali niko nije ozbiljnije povrijeđen", rekao je Mektić.

On je dodao da je Omeragić po povratku kući bacio ručnu bombu, čiji krater još nije pronađen, ali se čula detonacija.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana