Lovrinović: Preformulisati zahtjev o pitanju vojne imovine

Srna
Lovrinović: Preformulisati zahtjev o pitanju vojne imovine

Sarajevo - Šef Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović rekao je danas da je put BiH ka Akcionom planu za članstvo u NATO-u /MAP/ u zastoju zato što nije riješeno uknjiženje vojne imovine, te da bi bilo dobro da se razmisli o preformulisanju zahtjeva tako da se problem imovine sukcesivno rješavao nakon ulaska BiH u MAP.

Lovrinović je na sastanku u Sarajevu sa članovima Komiteta za odbranu i bezbjednost i Podkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost bezbjednosti Parlamentarne skupštine NATO-a rekao da se stavovi o pristupanju BiH toj alijansi razlikuju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali da to ne znači da se na njihovom približavanju ne može raditi, kao i da su takva razilaženja prisutna i kada je posrijedi MAP, te postizanje željenih visokih standarda.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić istakao je da je trenutak da se sa partnerima iz NATO-a redefiniše zaključak o pitanju imovine i da se uvidom u realnosti na terenu konstatuje da je proces uknjiženja vojne imovine krenuo, te da će se implementacijom MAP-a doći do željenog cilja.

On je dodao da bi NATO, aktiviranjem MAP-a za BiH, poslao snažnu poruku o dosadašnjim naporima zemlje, te činjenici da proces više ne može stajati, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na pitanje predstavnika delegacije NATO, šta ova alijansa može učiniti kako bi se BiH primakla MAP-u i napredovala na tom putu, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović je zatražio da NATO ostane privržena BiH i njenom putu ka Alijansi jer je to, kako je rekao, bitan faktor bezbjednosti i za zemlju i za širi region.

On je podsjetio da je riječ o ispunjenju strateškog opredjeljenja BiH koje je bespogovorno prihvaćeno i utvrđeno kao sastavni dio uspješno sprovedene reforme oružanih snaga BiH.

Članovi Komiteta i Podkomiteta NATO-a razgovarali su danas sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kao i članovima Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Cilj posjete je da se sa ključnim političkim akterima u BiH razgovara o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u zemlji, zatim da se sagleda stanje u sektoru odbrane i bezbjednosti BiH, kao i status procesa evropskih i evroatlantskih integracija.

Članovi Komiteta i Podkomiteta nastavljaju radnu posjetu BiH nizom susreta sa najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva bezbjednosti, Zajedničkog štaba Oružanih snaga, predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora kao i komandantima NATO Štaba u Sarajevu i EUFOR-a za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana