Košarac: SDA - glavni pokrovitelj i saučesnik radikalnih islamista

Srna
Košarac: SDA - glavni pokrovitelj i saučesnik radikalnih islamista

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio reagovanja čelnika SDA na legalnu i legitimnu akciju Specijalnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske usmjerenu na sprečavanje novih terorističkih napada i kažnjavanje ekstremističkih grupa i pojedinaca na teritoriji Republike Srpske.

Košarac je u izjavi za Srnu ocijenio da istupi čelnika SDA, prije svih, lidera te stranke i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predstavljaju opasno svjedočanstvo da je ta stranka bila i ostala glavni pokrovitelj, zaštitnik i saučesnik radikalnih islamista koji predstavljaju najveću prijetnju za bezbjednost svih građana, ali i za mir i suživot naroda u BiH.

“Javno pitam Bakira Izetbegovića jesu li njegovi advokati vadili iz zatvora i Nusreta Imamovića, vođu vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, koji je godinama nesmetano širio islamski ekstremizam i radikalizam i u čijoj je ideološko–vjerskoj kuhinji stvoren terorista iz Zvornika Nerdin Ibrić.

Pitam Izetbegovića i strance koji podržavaju njega i njegovu stranku kako je moguće da je Imamović u BiH mogao da radi to što je radio, a da je, po odlasku iz ove zemlje u Siriju, odmah stavljen na američku crnu listu deset najopasnijih terorista na svijetu?!”, rekao je Košarac.

On je pozvao sve policijske agencije na nivou BiH i u Federaciji BiH da se oslobode političkog pritiska SDA i pridruže policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma.

“Za razliku od ministra bezbjednosti Dragana Mektića, vjerujem da u policijskim i pravosudnim institucijama u ovoj zemlji postoji dovoljan broj sposobnih ljudi, koji su spremni da se uključe u tu borbu. Problem je u onome što Mektić neće ili ne smije da kaže – u nedostatku političke volje među bošnjačkim liderima, u političkoj podršci ekstremistima koje je SDA dovela i nakon rata ostavila u ovoj zemlji, kao i u direktnom političkom uticaju bošnjačkih stranaka na čelnike Tužilaštva BiH”, upozorio je Košarac.

On je dodao da je Savjet ministara BiH, odlukom da zaduži Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da sačine informaciju o akciji Specijalnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske, ozbiljno izašao iz okvira svojih nadležnosti.

“Ništa drugo nismo ni očekivali od tog nelegalno izabranog tijela. Očekivali smo, međutim, pogotovo nakon terorističkog napada u Zvorniku, da ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH ne budu klimoglavci, poslušnici i slijepi sljedbenici očigledne namjere Bakira Izetbegovića da disciplinuje institucije Republike Srpske i relativizuje njihove nadležnosti. Ako nisu u stanju da se odupru tim namjerama i pritiscima, treba da se povuku ili da podnesu ostavke”, zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana