Košarac: Federacija ne sprovodi odluke suda u Strazburu

Košarac: Federacija ne sprovodi odluke suda u Strazburu 03.01.2018 22:37 | Srna

Istočno Sarajevo - Ključni problem i uzrok zastoja u sprovođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" treba tražiti u Federaciji BiH /FBiH/, to jest u odnosu političkih subjekata u tom entitetu, izjavio je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

"U jednom periodu je sprovođenje odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu žSejdić i Finci protiv BiHž bila prioritet domaćim političarima. Očigledno da je neki novi pristup Evropske unije postavio sprovođenje ove odluke u neki drugi okvir", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da su institucije Republike Srpske svoj dio posla davno završile, kao i da za Srpsku sama implementacija te odluke Suda u Strazburu nije bila upitna.

Kad je riječ o donošenju budžeta u BiH, što je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, Košarac je rekao da ne može da prognozira da li će tokom prve polovine januara biti usvojeni budžeti u institucijama BiH.

"Činjenica je da su institucije Republike Srpske u skladu sa kalendarom i potrebama uradile svoj dio posla i usvojile budžet, što je veoma važno za funkcionisanje i ekonomsku stabilnost. Vidjećemo kakva će biti situacija u Parlamentu FBiH i na nivou zajedničkih institucija", dodao je Košarac.

Košarac ističe da se ne mogu preuzimati obaveze u Briselu, a da se istovremeno one na domaćem terenu ne implementiraju, što je posebno vidljivo kada je riječ o vlasti na nivou zajedničkih institucija.

Savjet Evrope tokom januara razmatra o situaciju u BiH i moguće je da budu uvedene i sankcije jer nije ispoštovano obećanje iz 2013. godine da će biti sprovedena odluka Suda u Strazburu u predmetu žSejdić i Finciž.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica