Kojić: Više od 8.000 stranica dokaza u slučaju “Dudaković”

Srna
Kojić: Više od 8.000 stranica dokaza u slučaju “Dudaković”

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić rekao je Srni da je veoma važno da su sva lica u slučaju “Dudaković” dostupna pravosuđu BiH da bi se moglo ući u sudski postupak za zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH počinjene nad srpskim civilima i vojnicima 1995. godine.

Kojić je naveo da je Hasan Ružnić /45/, koji je izručen pravosuđu BiH nakon što je 29. jula uhapšen u Hrvatskoj, jedan od ukupno 17 osumnjičenih u ovom predmetu, te da su sad svi dostupni pravosudnim organima.


“Aktivno smo radili sa postupajućim tužiocem i dostavili više od 8.000 stranica dokaznog materijala protiv bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i još 16 lica koji će biti obuhvaćeni optužnicom koja treba ubrzo da bude podignuta pred pravosuđem BiH”, rekao je Kojić.

On je dodao da se Dudaković i drugi terete za zločine protiv čovječnosti i ubistvo 256 lica tokom akcije “Sana 95” izvedene od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine, pri čemu je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa bila rođena 1986. godine.

“To je jedan od najobimnijih predmeta pred pravosuđem i ono što je jedino za očekivati jeste da Tužilaštvo podigne, a da Sud potvrdi optužnicu”, naglasio je Kojić.

On je dodao da uvijek postoji određena doza straha i ograničenja kada je riječ o Sudu BiH.

“Međutim, mogu slobodno da kažem, imajući u vidu našu saradnju sa postupajućim tužiocem, da je više od 8.000 stranica dokaza razotkrilo sve zločine koje je Peti korpus takozvane Armije BiH počinio 1995. godine nad srpskim civilima i pripadnicima Vojske Srpske”, rekao je Kojić.

On kaže da se Ružnić tereti da je učestvovao u strijeljanjima srpskih civila i vojnika.

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da Ružnića u okviru predmeta “Atif Dudaković i drugi”, terete za zločine protiv čovječnosti u akciji “Sana 95” tokom 1995. godine.

Protiv Ružnića se u Tužilaštvu BiH vodi istraga jer ga terete da je kao pripadnik Vojne policije Petog korpusa takozvane Armije BiH počinio zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na tom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 srpskih civila i vojnika koji su se prethodno predali, a Ružnića terete da je lično učestvovao u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana