Kojić: Presuda generalu Đukiću zasnovana na lažnim nalazima vještaka

Srna
Kojić: Presuda generalu Đukiću zasnovana na lažnim nalazima vještaka

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio da za Sud BiH, očigledno, dokazi ništa ne znače, a da je presuda generalu Novaku Đukiću, kao i mnoge druge izrečene Srbima, zasnovana na lažnim nalazima vještaka i neodrživim izjavama svjedoka.

Kojić je rekao da se to jasno vidi iz odluke Suda BiH da odbije zahtjev odbrane generala Đukića o ponavljanju postupka u predmetu "Tuzlanska kapija".


"Sud BiH je nedvosmisleno potvrdio ono na šta stalno upozoravamo, a to su različiti aršini u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u BiH tokom rata. Naravno, na štetu Srba i srpskih žrtava", rekao je Kojić Srni.

On je podsjetio da su Centar i Tim odbrane generala Đukića u prethodnom periodu izveli ukupno 32 vještačenja i eksperimenta, koji su se odnosili na ispaljivanje granata i eksplozivnih materijala.

"Svi eksperti koji su učestvovali u rekonstrukciji događaja na Tuzlanskoj kapiji, a među njima i stručnjaci za balistiku iz Francuske, Izraela i Češke, došli su do istog zaključka, a to je da ispaljeni projektil nije mogao doći sa položaja Vojske Republike Srpske", podsjetio je Kojić.

Prema njegovim riječima, svaki iole objektivan sud bi na osnovu novih dokaza morao da obnovi postupak, jer je sada potpuno jasno da je zločin u Tuzli, bukvalno, podmetnut srpskoj strani.

"Važno je naglasiti da rekonstrukcijom događaja na Kapiji nismo imali namjeru osporiti žrtve i zločin, nego smo željeli dokazati da za taj zločin nije odgovoran general Đukić, a ni Republika Srpska", istakao je Kojić.

Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, izjavio je ranije Srni da je Sud BiH odbacio kao neosnovan zahtjev tima odbrane za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija", ali da će odbrana uložiti žalbu na to rješenje.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Odbrana generala Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine je održana rekonstrukcija događaja poznatog kao "Tuzlanska kapija", koji se dogodio u Tuzli 25. maja 1995 godine.

Uz prisustvo sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kom su se nalazili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli od minsko-eksplozivne naprave poginuo 71 građanin Tuzle, a ranjeno više od 130.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana