Kofere pakuje 30 diplomata

Vedrana Kulaga
Kofere pakuje 30 diplomata

Sarajevo - Diplomatsko-konzularnu mrežu BiH trebalo bi da do kraja ljeta napusti oko 30 ambasadora, konzula i šefova misija, jer im ističu mandati, a među njima su i oni kojima je boravak u inostranstvu produžilo formiranje vlasti nakon izbora.

Trogodišnji mandat do polovine godine ističe ambasadorima i konzulima u Austriji, Španiji, Indoneziji, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji i SAD. Pojedine diplomate su, zbog dugog procesa formiranja vlasti u BiH nakon opštih izbora, zagazile i u četvrtu godinu mandata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) širom svijeta. O ovom pitanju trebalo je juče, prema nezvaničnim informacijama, da raspravlja Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za vođenje spoljne politike, ali u saopštenju nakon održane sjednice nije spomenuto.

Ambasade

Na listi ambasada u kojima će doći do promjena je i Ambasada BiH u Beču na čijem je čelu Tanja Milašinović, a mandat joj je istekao u ponedjeljak.

- Odluku o prestanku njenog mandata Predsjedništvo je trebalo da donese u decembru 2014, da bi ona prema ustaljenoj praksi imala 90 dana za oproštajne posjete. Kako je godina bila izborna, cijeli proces kasni - rekli su u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH.

U MIP-u nisu mogli da preciziraju ko će biti novi ambasador, a prema nacionalnoj rotaciji, u Beč bi trebao Hrvat.

U januaru je mandat istekao ambasadoru BiH u Indoneziji, a na tom mjestu je Fuad Šabeta. U istoj situaciji je i Kemal Muftić, kome je u januaru istekao mandat ambasadora u Danskoj, gdje će, kako kažu u MIP-u, ponovo bošnjački kadar. Mandat polovinom idućeg mjeseca ističe i Jasni Krivošić-Prpić, koja rukovodi ambasadom u Španiji, a naslijediće je hrvatski kadar. ...

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili elktronskom itdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana