Karadžić: Cilj političkog suđenja demonizacija Srba

Agencije
Karadžić: Cilj političkog suđenja demonizacija Srba

Hag - Prvi predsjednik RS Radovan Karadžić podnio je u petak Haškom tribunalu žalbu na prvostepenu presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora, navodeći da su ga sudije izložile političkom suđenju.

- Karadžić je bio izložen političkom suđenju, da bi bila potvrđena demonizacija njega i srpskog naroda u BiH - naveo je u saopštenju Karadžićev advokat Piter Robinson.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića na 40 godina zatvora, pošto je proglašen krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam opština u BiH. Karadžić se žalio po 50 osnova, a između ostalog, tvrdi da je prije 20 godina postigao sporazum sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom da mu neće biti suđeno u Haškom tribunalu. Tu tvrdnju sudije su na početku procesa odbile kao irelevantnu za postupak, što Karadžić tumači kao prvi znak da oni koji sprovode takozvanu međunarodnu pravdu ignorišu zakone i činjenice kada im to odgovara.

Poslije petogodišnjeg suđenja i osmogodišnjeg boravka u pritvoru, Karadžić je ocijenio da je međunarodna pravda propao projekat. On je pozvao svjetske lidere da iniciraju reviziju i ponovno razmotre čitav projekat međunarodne pravde, koji je postao predtekst za upotrebu pravnog sistema u političke svrhe.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron imenovao je u aprilu sudije Žalbenog vijeća u slučaju "Karadžić". Vijeću će predsjedavati Meron, a članovi su Vilijem Husein Sekule, Vag Prise Jensen, Žoze Rikardo de Prada Solesa i Grasijela Suzana Gati Santana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana