Izetbegović se ne pita u Srpskoj

Marijana Miljić
Izetbegović se ne pita u Srpskoj

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i zamjenici predsjedavajućih oba doma Parlamenta BiH Safet Softić i Šefik Džaferović nemaju pravnog osnova da traže održavanje posebne sjednice Narodne skupštine i stavljanje van snage odluke o referendumu o Danu Republike.

Poručio je to juče generalni sekretar Narodne skupštine RS Marko Aćić koji je potvrdio da je u Skupštinu stigao dopis Izetbegovića, Džaferovića i Softića sa pomenutim zahtjevom.

- Dopisi su stigli, uredno su evidentirani i dostavljeni predsjedniku Narodne skupštine. Može se konstatovati da autori nisu ovlašćeni predlagači za sprovođenje bilo kakvih procedura u vezi sa zakazivanjem sjednice Narodne skupštine - rekao je Aćić.

Precizirao je da se Izetbegović, Džaferović i Softić u svom dopisu nisu pozvali ni na Ustav RS, ni na Poslovnik o radu parlamenta RS u smislu zakazivanja posebne sjednice.

- Prema Poslovniku o radu, održavanje posebnih sjednica mogu zatražiti predsjednik Republike, Vlada, narodni poslanici ili 3.000 birača - pojasnio je Aćić.

Referendum je upravo odgovor na odluku Ustavnog suda, donesenu na zahtjev Izetbegovića i preglasavanjem srpskih sudija, a prema kojoj proslava Dana Republike 9. januara nije u skladu sa Ustavom.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da referendum koji je zakazan za 25. septembar ne ugrožava ustavnopravni okvir zemlje i društva niti integritet i suverenitet BiH. Naglasio je da osporavanje prava RS od strane političkih lidera bošnjačkog naroda ne vodi stabilizaciji i jačanju međusobnog povjerenja u BiH.

- Osporavanje prava na referendum zlonamjerno je motivisano i produkuje krizu, te stvara strah, međunacionalno i međureligijsko nepovjerenje, s namjerom neopravdanog uvjeravanja u stanje koje može nastati odlaskom visokog predstavnika - rekao je Čubrilović.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da referendum o Danu Republike nije usmjeren protiv bilo kojeg naroda u BiH niti bilo koje institucije.

- Reakcije bošnjačkih političara i predstavnika međunarodne zajednice su histerične i nepotrebne i samo pokazuju kakva je BiH, u stvari, država. Referendum je praznik demokratije, tako je u svakoj zemlji u kojoj se održava, pa će tako biti i u RS. Nije antidejtonski i neustavan, nije uperen protiv institucija BiH - istakla je Cvijanovićeva dodavši da za reakciju međunarodne zajednice ne postoje nikakvi razlozi.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu RS Igor Radojičić rekao je da poslije zahtjeva bošnjačkih političara za održavanje posebne sjednice ne bi isključio ni pokušaj međunarodne zajednice da interveniše, bilo putem Kancelarije visokog predstavnika (OHR) ili na neki drugi način.

- Moguće je i ponovno javljanje Ustavnog suda BiH sa pokušajem nametanja privremene mjere i odlučivanja da odluka o referendumu bude privremeno pod zabranom - rekao je Radojičić.

Vlada RS zadužila je juče Ministarstvo finansija RS da predloži izvore i modalitete obezbjeđenja 1,42 miliona KM koliko je predviđeno za sprovođenje referenduma. Vlada je zadužila i Generalni sekretarijat Vlade RS da, u saradnji sa "Službenim glasnikom RS" nabavi cjelokupan glasački, te prateći materijal za sprovođenje referenduma.

Doris Pak

Predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak na "Tviteru" je navela da referendum u Srpskoj nije u skladu s Dejtonskim sporazumom.

- Šta radi OHR? Ako ne radi ništa, to je sramotno. Postojanje ove institucije nema više nikakvog smisla - napisala je Pak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana