Izetbegović predsjednik SDA, Osmanović zamjenik

Glas Srpske
Izetbegović predsjednik SDA, Osmanović zamjenik

Sarajevo - Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, koji je nominalno preuzeo rukovođenje strankom nakom smrti Sulejmana Tihića, na predstojećem kongresu 26. maja biće izabran za predsjednika, a Adil Osmanović, jedan od sedmorice potpredsjednika, za zamjenika predsjednika SDA i drugog čovjeka stranke, ekskluzivno saznaju “Nezavisne”.

Informacija je Nezavisnim potvrđena iz više izvora, od funkcionera obje suprotstavljene struje koje su godinama dijeljene na “Tihićeve” i “Bakirove”. Kako saznajemo, proteklih sedmica Izetbegović i Osmanović, predvodnici dvije frakcije i ujedno dva ključna čovjeka SDA, zajedno sa prvim saradnicima održali su niz kontakata i sastanaka s ciljem otopljavanja odnosa i fokusiranja na jedinstvo SDA i jačanje države.

Iako je u ovom trenutku nepoznato koliko će biti kandidata za novog predsjednika, odnosno koliko će ti kandidati dobiti nominacija sa terena, sasvim je izvjesno da će u naredne četiri godine, do narednog kongresa, Izetbegović biti stranački lider, a Osmanović njegov prvi zamjenik.

Osmanović je juče za “Nezavisne” potvrdio da sve ide u tom pravcu.

“Tako se očituju i kandidature koje pristižu sa terena. Teren vrši i tihi pritisak da Izetbegović bude predsjednik, a ja zamjenik. A to pokazuje da teren očekuje dogovor i jedinstvo, a ne lomove kakve smo imali na kongresu 2009. godine”, ističe on.

Sadik Ahmetović, jedan od sedmorice potpredsjednika, otkriva da je “dobar dio ljudi” radio na tome da se sve pukotine, koje su bile evidentne, zatvore.

“Prema informacijama koje imam, došlo je do približavanja onih koji su bili na suprotnim stranama. Prevladali su interesi stranke i bošnjačkog naroda. Dakle, ono što će kongres pokazati jeste da je Izetbegović kandidat za predsjednika, a Osmanović za zamjenika”, potvrdio je Ahmetović.

Potpredsjednik Safet Softić i dugogodišnji Izetbegovićev bliski saradnik, zaključuje da u ovom trenutku u SDA više nema podjela na “Tihićeve” i “Bakirove”. Na pitanje da prokomentira naša saznanja o tome da je Izetbegović budući predsjednik, a Osmanović njegov zamjenik, odgovara da se stvari kreću u tom pravcu.

“Ono što mi je poznato jeste da ne postoji nekakav zvanični dogovor o tome, ali na osnovu kandidatura ne isključujem da tako i bude. Što se tiče predsjednika, potpuno je izvjesno da će to biti Izetbegović”, zaključuje Softić.

Senad Šepić jedan je od sedmorice potpredsjednika i stranački funkcioner koji je uvijek bio svojevrsna tampon zona između dvije frakcije. On ističe da je važno jedinstvo SDA i Bošnjaka i da će činiti sve da ono bude jačano.

“Međutim, smatram da jedinstvo moramo graditi na principima i programima koji će dati odgovor na stanje u kojem se nalazi BiH. Koji će okupiti najbolje i najstučnije među nama i koji će uvažavati mišljenje našega članstva i posebno rezultate rada i podršku naroda na izborima, a ne podjelu pozicija unutar stranke ili države”, kaže Šepić, izažavajući uvjerenje da će SDA na kongresu kroz predlaganja poslati upravo takve poruke.

Pitanje je, međutim, da li će nova politička platforma ove partije biti nastavak evropskog puta desnog centra koji je trasirao Sulejman Tihić, ili skretanje udesno, protiv kojeg posljednjih mjeseci Izetbegović nije imao ništa protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana