Izetbegović i Mehmedović u trci za lidera SDA

Željka Domazet
Izetbegović i Mehmedović u trci za lidera SDA

Sarajevo - Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je u petak da će biti jedan od kandidata za predsjednika ove stranke na predstojećem stranačkom Kongresu, koji će biti održan 26. maja, a kako “Glas Srpske” saznaje u SDA, protivkandidat bi mu mogao biti Šemsudin Mehmedović.

Govoreći o eventualnim protivkandidatima, Izetbegović je rekao da je SDA stranka stara 25 godina i da kao takva ima vrlo iskusne, kvalitetne i referentne kadrove koji mu mogu biti protivkandidati za lidersku poziciju u stranci.

- Ja ću u svakom slučaju biti jedan od kandidata - kazao je Izetbegović uoči sjednice Glavnog odbora stranke.

Istakao je da nakon Kongresa očekuje dalje jačanje SDA i da se stranka definitivno pozicionira kao motor i generator promjena i reformi u BiH te da još dobija na snazi.

Sagovornik “Glasa” kaže da se očekuje da Izetbegoviću na megdan izađe Mehmedović.

- Još ne znamo da li će biti još protivkandidata, ako se ima u vidu činjenica da je najodanije sljedbenike pokojnog predsjednika stranke Sulejmana Tihića kupio određenim pozicijama. S druge strane, nije isključena ni mogućnost da, ako se neko i javi za protivkandidata, da ga “poklope” određenom aferom kako bi ga diskreditovali - rekao je naš sagovornik. Dodao je da ima odanog kadra SDA koje nije zadovoljno kadrovskom politikom u stranci.

Kako saznajemo, aktuelni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac sigurno će biti kandidat za jednu od čelnih pozicija u stranci. On juče nije želio da komentariše ove navode, a na pitanje da li će Izetbegović imati protivkandidata na Kongresu, Genjac je odgovorio da je u toku proces izbora rukovodstva u mjesnim ograncima i opštinskim organizacijama i da očekuje da će se veći broj osoba kandidovati za sve pozicije koje se biraju na Kongresu.

Glavni odbor SDA u petak je odlučivao o broju, kriterijumima i načinu izbora delegata za Kongres i broju članova Glavnog odbora koji će biti birani na Kongresu.

- Kongres će imati blizu 730 delegata izabranih iz svih opština iz BiH - rekao je Genjac.

Trhulj

Komentarišući navode federalnih medija da je dao zeleno svjetlo za hapšenje bivšeg ministra energetike FBiH Erdala Trhulja, kadra SDA, kako bi ojačao poziciju pred Kongres, Bakir Izetbegović je rekao da to nije tačno.

- Ne znam odakle dolazi takva ideja. Trhulj je bio dobar ministar - kazao je Izetbegović.

Ministar policije FBiH Aljoša Čampara rekao je da su navodi da se sprema “odstrel” Trhulja u Izetbegovićevoj režiji “čista montaža bez ikakvog uporišta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana