Izetbegović: Kongres nakon šest turbulentnih godina

Srna
Izetbegović: Kongres nakon šest turbulentnih godina

Sarajevo - Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je da se današnji stranački Kongres održava u Sarajevu nakon šest turbulentnih godina u BiH, koje su bile obilježene teškom ekonomskom i političkom krizom, reformskim zastojem, katastrofalnim poplavama i, u posljednje vrijeme, porastom nasilnog ekstremizma.

"Ipak, u tom političkom sumraku tračak svjetla su unosili uporni pokušaji prijatelja iz svijeta da se BiH pokrene na njenom evroatlantskom putu, da se ostvari ustavna i ostale bitne reforme, da se ojača ekonomija BiH i privuku investicije i podrže povoljnim kreditima", naveo je Izetbegović.

On je ocijenio da kada je riječ o budućnosti BiH optimizam daju "sve bolji odnosi sa prvim susjedima, kao i posljednja inicijativa EU za BiH, koja je dobila opštu podršku institucija BiH".

"Snažna podrška Hrvatske aspiracijama BiH ka EU i NATO, te trend sve korektnijih odnosa lidera Srbije prema BiH daju taj optimizam", istakao je Izetbegović.

On je na Kongresu podnio izvještaj o radu SDA u proteklom periodu i predstavio Programsku deklaraciju stranke.

Nakon Izetbegovićevog obraćanja, uvodne riječi o 12 rezolucija SDA podnijeli su funkcioneri stranke, koji su predstavili osnovne politike na planu ekonomije, reforme ustava i javne uprave, zatim bezbjednosti, odbrane i pravosuđa, kao i borbe protiv nasilja, organizovanog kriminala i korupcije.

Neke od rezolucija odnose se na održivi povratak, boračko-invalidsku i penziono-invalidsku zaštitu, evrointegracije, zdravstvo, te obrazovanje, nauku, sport i kulturu.

Prema riječima generalnog sekretara SDA Amira Zukića, SDA će zacrtane programske ciljeve provoditi putem institucija na svim nivoima vlasti u BiH, pri čemu se očekuje snažna podrška partnera u vlasti, za koje je rekao da su ranije upoznati sa sadržajem rezolucija.

U Sarajevu se održava Šesti kongres SDA na kojem će biti birano novo rukovodstvo stranke, kao i novi predsjednik.

Na sjednici Glavnog odbora održanoj u subotu, 23. maja, utvrđena je lista kandidata za predsjednika SDA, na kojoj su Bakir Izetbegović, Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović, dok su za zamjenika predsjednika predloženi Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Za potpredsjednike Stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo, Refik Lendo i Semir Efendić.

Utvrđene su i liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji će se birati na predstojećem Konresu u čijem radu učestvovuje 720 delegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana