Ivanić se povlači sa čela PDP-a

Vedrana Kulaga
Ivanić se povlači sa čela PDP-a

Banjaluka - Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je juče da je odlučio da ne ide u trku za novi mandat na toj poziciji na unutarstranačkim izborima zakazanim za kraj novembra, ali i da ne napušta stranku.

- Obavijestio sam Glavni odbor da nemam namjeru da se ponovo kandidujem na mjesto predsjednika jer sam uvjeren da je potrebno uvoditi nove ljude u politički život, a kao neko ko će najvjerovatnije biti počasni predsjednik, ostaću član PDP-a i biću veoma angažovan - rekao je Ivanić juče nakon sjednice Glavnog odbora stranke u Banjaluci.

Ivanić, koji se na čelu PDP-a nalazi od osnivanja stranke 1999. godine, naglasio je da će nastaviti da radi na tome da dodatno afirmiše stranku i da će se o njegovoj odluci izjasniti organi partije.

- Potpuno sam uvjeren da je PDP pokazao stabilnost, zrelost i da se radi o partiji u kojoj nije bilo odlazaka i mislim da su se stvorili uslovi da se na lagan način može izvršiti transformacija i rukovodstva i ključnih ljudi u PDP-u - rekao je Ivanić.

Još nije poznato ko će doći na njegovo mjesto, a kao jedan od najozbiljnijih kandidata posljednjih dana je pominjan potpredsjednik te partije i poslanik u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović.

- Odbori će sada imati priliku da kandiduju predsjednike, a utvrdićemo listu. To je proces koji teče. Za mene su svi kandidati potpuno ravnopravni i nadam se da će pokazati i jednu demokratsku zrelost unutar PDP-a - rekao je Ivanić.

Izborni sabor PDP-a zakazan je za 28. novembar, a na njemu će učestvovati oko 270 izabranih delegata i još oko 100 koji su dodati po funkciji. Na saboru će biti birano novo rukovodstvo stranke, a stranačkim statutom predviđeno je da kandidata za predsjednika može predložiti bilo koji opštinski ili gradski odbor i petina članova Glavnog odbora ili delegata sabora. Glavni odbor je prema Statutu PDP-a nadležan da donosi odluku o sazivanju, karakteru, mjestu i vremenu održavanja sabora, za utvrđivanje prijedloga programskih i statutarnih dokumenata i drugih materijala koje usvaja sabor, a utvrđuje i konačan prijedlog kandidata za lidera. Delegati će na saboru, osim predsjednika, birati i Glavni odbor i Statutarni i Nadzorni odbor. PDP trenutno ima sedam potpredsjednika, a prema ranijim izjavama visokih zvaničnika te stranke, moglo bi nakon sabora da ih bude manje. Velike su šanse da stranka ima samo tri potpredsjednika, a Predsjedništvo bi trebalo da broji 19 članova i definiše organizaciju same partije. Glavni odbor će kasnije, prema najavama, izabrati potpredsjednike, generalnog sekretara i članove Predsjedništva.

Zajedno na izbore

Mladen Ivanić je juče saopštio da je PDP usvojio zaključak u kojem traži od partnera iz Saveza za promjene da počnu razgovore o zajedničkom nastupu na idućim lokalnim izborima.

- Očekujemo da razgovori počnu u decembru - rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana