GO SDS-a podržao dogovor lidera šest stranaka

Agencije
GO SDS-a podržao dogovor lidera šest stranaka

MRKONjIĆ GRAD - Glavni odbor Srpske demokratske stranke podržao je odluke koje su dogovorene na jučerašnjem sastanku šestorice stranačkih lidera u Banjaluci, prenose agencije.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je nakon sjednice Glavnog odbora u Mrkonjić Gradu da dogovorom o prenosu perspektivne vojne imovine na organe odbrane BiH veliki dio imovine postaje vlasništvo građana Republike Srpske, odnosno entiteta i opština.
Prema ovom dogovoru, kaže Bosić, samo ono što je u funkciji potreba Oružanih snaga BiH i zajedničkih institucija prepisuje se na njih dok one funkcionišu, a kada prestanu funkcionisati vraća se u imovinu entiteta, opština i kantona u Federaciji BiH.
Bosić je podsjetio da je još za vrijeme bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna postojala zabrana raspolaganja perspektivnom i neperspektivnom vojnom imovinom i svim onim što su oni smatrali da je državna imovina.
Odgovarajući na pitanje da li je ovim BiH dala saglasnost za ulazak u NATO, Bosić je rekao da će SDS insistirati da odluku o tome donesu građani na referendumu.
Bosić je istakao da primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” koče odnosi bošnjačkih i hrvatskih stranaka u Federaciji BiH.         
Glavni odbor SDS-a usvojio je nekoliko zaključaka zbog, kako kaže Bosić, tragične situacije koju je prouzrokovao Zakon o PIO i Zakon o pravima boraca Republike Srpske, konstatujući da su ovi zakoni diskriminatorski i štetni za više od 36.000 boraca i penzionera, kao i njihovih porodica.
- Glavni odbor zadužio je Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvom narednom skupštinskom zasjedanju pokrene inicijativu za ukidanje ovih zakonskih rješenja - istakao je Bosić.
On je rekao da je Glavni odbor SDS-a zadužio klub poslanika u parlamentu BiH da traži odgovor na pitanje ko je od organa BiH dao saglasnost kontroverznom bivšem ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju da obavlja važnu funkciju pri UN.
Na sjednici je bilo govora o pripremama za predstojeće lokalne izbore, kaže Bosić i dodaje da će se SDS u narednom periodu okrenuti životnim pitanjima građana, obrazovanju, pravdi, pravičnosti, a što će biti istaknuto krajem marta na stranačkom Kongresu u Bijeljini. 

14:42 SDS: O stranačkoj skupštini i lokalnim izborima

Glavni odbor Srpske demokratske stranke na sjednici, koja je počela u Mrkonjić Gradu, trebalo bi da razmatra pripreme za održavanje skupštine stranke, planirane krajem marta u Bijeljini, te za predstojeće lokalne izbore, prenose agencije.

Na dnevnom redu sjednice je i aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj i BiH, a u okviru ove tačke predsjednik SDS-a Mladen Bosić upoznaće članove Glavnog odbora o ishodu jučerašnjeg sastanka šestorice stranačkih lidera u Banjaluci.
Glavni odbor SDS-a razmatraće i radnu verziju “Bijele knjige” u kojoj se analizira aktuelno stanje u RS sa prijedlogom mjera kako ova stranka vidi izlaz iz, kako su naveli, teškog ekpnomskog stanja u RS u svim oblastima života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana