Firme u stečaju duguju 80 miliona maraka

Marina Čigoja
Firme u stečaju duguju 80 miliona maraka

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potražuje od 1.330 preduzeća u stečaju i likvidaciji 79,89 miliona maraka, a listu najvećih dužnika predvode firme "Sima" i "Tuš trejd".

Prema podacima UIO firma "Sima" iz Aleksandrovca duguje 4,09 miliona maraka, dok "Tuš trejd" iz Bihaća, koji je krajem prošle godine prestao sa radom u BiH, ima neizmirene obaveze prema državi od 3,68 miliona KM.

Slijede ih firme "MTC Energo" iz Laktaša i banjalučka "Fruktona" koje duguju po 1,85 miliona KM, te "Kosmos" iz  Mostara sa 1,68 miliona KM duga.

U UIO su istakli da se naplata duga za dužnike za koje je pokrenut postupak stečaja odnosno likvidacije pred nadležnim sudovima obavlja  u skladu sa propisima o stečajnom, odnosno likvidacionom postupku.

Naglasili su da je od ukupnog iznosa potraživanja od preduzeća u stečaju i likvidaciji do sada naplaćeno svega 1,67 miliona KM.

- UIO je iskoristila zakonsku mogućnost da se upiše kao povjerilac u stečajnu masu, ali problem je što je naplata iz stečajne mase veoma niska, s obzirom na to da se radi o preduzećima koja ne raspolažu značajnom imovinom i iz čije prodaje bi se zatvorila dugovanja po osnovu indirektnih poreza - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Da naplata potraživanja od preduzeća u stečaju i likvidaciji ide veoma teško pokazuju i podaci Poreske uprave RS koja je u prošloj godini, na osnovu sudskih rješenja o nenaplativosti potraživanja, otpisala 120,09 miliona KM firmama u kojima je završen stečajni postupak.

Stručnjaci ističu da je osnovni problem što se stečajni postupak pokreće prekasno, odnosno kada obaveze preduzeća prevazilaze vrijednost imovine.

- Preduzeće kad dođe u stečaj više nema nikakve imovine i novca i od takvog preduzeća je nemoguće naplatiti bilo kakav dug. Od duga koji ta preduzeća imaju prema UIO će vrlo malo biti naplaćeno - kazao je član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Predrag Duduković.

On je istakao da su potraživanja UIO mnogo manja od potraživanja koja ima Poreska uprava jer je PDV uveden 2006. dok PURS vuče dugove još od prije petnaestak godina. 

Samo u Republici Srpskoj u prošloj godini u stečaj su otišla 103 preduzeća.

Stečaj

Predrag Duduković je istakao da je u BiH problem i to što se stečaj u najvećem broju slučajeva završava likvidacijom preduzeća, a ne reorganizacijom.

- U Hrvatskoj pokušavaju da idu sa predstečajnom nagodbom kako bi se preduzeće koje je pred stečajem reorganizovalo i izbjeglo otvaranje stečaja. Kod nas je bilo nekih razgovora, ali to još nije ni u nekim naznakama. Ne trebamo ništa izmišljati samo prepisati ono što se radi u okruženju - naglasio je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana