FBiH ne odustaje od blokade novca od putarine

Marijana Miljić
FBiH ne odustaje od blokade novca od putarine

Banjaluka - Blokadi za kojom je posegla Vlada FBiH u vezi sa raspodjelom 65 miliona maraka prikupljenih od putarine i isplatom 28 miliona KM na osnovu tužbe koju je Srpska dobila protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ne nazire se kraj, a zbog nje je odgođena za danas zakazana sjednica Upravnog odbora UIO.

- Na sjednici je trebalo da bude razmatran prijedlog raspodjele prihoda od putarine i rješavanje problema izvršenja presude Suda BiH na osnovu tužbe RS koja se tiče raspodjele prihoda s jedinstvenog računa. Za takve odluke nema saglasnosti entitetskih ministara finansija. Zbog toga održavanje sjednice ne bi dovelo do rješenja niti donošenja odluka za koje je Uprava ponudila rješenja. Termin održavanja nove sjednice biće naknadno utvrđen - saopštio je Upravni odbor UIO.

U Ministarstvu finansija RS rekli su da su prihvatljivi materijali koji su im dostavljeni u vezi sa pomenuta dva pitanja.

- Očigledno je da Vlada FBiH nije saglasna sa načinom raspodjele prihoda od putarine koji se primjenjuje još od 2009. godine. Zbog toga vrši pritisak da bude izmijenjen način raspodjele, što bi išlo na štetu RS. Sprovođenje sudskih odluka je za Vladu RS obavezujuće, a mi smo bili spremni da podržimo prijedlog odluke koji je dostavio UIO - saopštili su iz Ministarstva finansija RS.

Srpska očekuje da se FBiH vrati konstruktivnom stavu kako bi bio deblokiran novac ubran od putarine, koji je namijenjen za izgradnju puteva i autoputeva. Direktori "Autoputeva RS" i "Autocesta FBiH" Dušan Topić i Adnan Terzić takođe ističu da je potrebno što prije raspodijeliti novac od putarine kako projekti putne infrastrukture ne bi bili ugroženi.

- Neozbiljno je zloupotrebljavati novonastalu situaciju i ucjenjivati. Ako neko nije zadovoljan, treba kroz pregovore da se dođe do kompromisa. Ne treba da sve stane na ovakav način  - rekao je Topić.

Isti stav zastupa i Terzić, koji je naveo da je važno da što prije dođe do raspodjele novca od putarina za gradnju puteva.

UIO je u februaru i martu prikupio 64,5 miliona KM od posebne putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju putne infrastrukture u BiH. Priliv novca je povećan na osnovu izmjena Zakona o akcizama kojima je posebna putarina povećana sa 0,10 na 0,25 maraka po litru goriva.

Pravobranilaštvo RS zatražilo je prinudnu naplatu 28 miliona KM od UIO na osnovu duga FBiH prema Srpskoj iz ranijeg perioda zbog neravnomjerne raspodjele prihoda od PDV-a.

Akcize na cigarete

Na otkazanoj sjednici Upravnog odbora UIO trebalo je da se nađu i prijedlozi radne grupe u vezi sa akciznom politikom koja se odnosi na cigarete.

Radna grupa koja je formirana kako bi predložila rješenje ponudila je tri modela - da bude zaustavljen rast akciza na cigarete i duvan u 2019. godini, da povećanje ovog nameta bude zamrznuto na tri godine i da bude nastavljen rast dosadašnjim tempom.

Agresivan rast akcize na cigarete i duvan doveo je do povećanja šverca i rasta cijene duvanskih proizvoda, dok je izostao očekivani rast prihoda države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana