Европске дипломате против референдума у РС

Nezavisne.com
Европске дипломате против референдума у РС

Брисел - Министарски савјет ЕУ изразио је данас у Бриселу забринутост због најављеног референдума у Републици Српској.

"Међутим, с обзиром на то да још нема датума, то даје могућност да се ради на његовом избјегавању", изјавила је након сједнице Федерика Могерини, висока представница за спољну политику ЕУ.

Она је додала да ситуација у вези с референдумом може бити екстремно проблематична, посебно након усвајања реформске агенде.

"Очекујемо да ће БиХ наредних седмица наставити у правцу имплементације европске агенде", додала је она.

Мирослав Лајчак, министар спољних послова Словачке, изјавио је да је најављени референдум у Републици Српској неприхватљив из правних и моралних разлога и изразио увјерење да он неће бити одржан.

"Правно није могуће да ентитети одлучују о институцијама на државном нивоу", рекао је Лајчак новинарима уочи засједања Министарског савјета ЕУ у Бриселу.

Иако није било планирано, на захтјев појединих министара спољних послова ЕУ, Министарски савјет је под тачком разно расправљао о најављеном референдуму у РС.

Лајчак је рекао и то да структурални дијалог о реформи правосуђа између ЕУ и БиХ функционише, те да се ЕУ својих обавеза придржава.

"Али господин Додик је од својих обавеза одустао", рекао је словачки дипломата.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише недавни напад на премијера Србије Александра Вучића на обиљежавању 20. годишњице од злочина у Сребреници, Лајчак је оштро осудио тај акт.

"Геноцид се догодио, али мржња неће помоћи да земља крене напријед", казао је он.

Када је у питању референдум у РС, и Весна Пусић, хрватска министарка спољних и европских послова, рекла је да руководство Срба у БиХ треба да одустане од референдума који би довео у питање постојање Суда и Тужилаштва БиХ на државном нивоу јер би то довело у питање Устав БиХ.

Умјесто тога, Пусићева сматра да пажњу треба усмјерити према европској агенди.

"Мислим да идемо према томе да се некако договори одустајање од те идеје јер то за посљедицу има де фацто довођење у питање Устава БиХ и свега другога што је Дејтон са собом донио. Фокус треба да буде на томе да БиХ и РС потпишу споразум о почетку спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању, тако да се с тим може кренути", рекла је Пусићева.

За Јоханеса Хана, европског комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу, референдум у РС не би био у складу са спровођењем реформи и сарадњом с ЕУ.

Подсјећања ради, Народна скупштина РС донијела је прошле седмице одлуку о расписивању референдума о наметнутим законима високих представника у БиХ, међу којима и онај о постојању Суда и Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана