Eštonova razočarana zastojem u BiH

Željka Domazet
Eštonova razočarana zastojem u BiH

Sarajevo - Duboko sam razočarana što u BiH od moje posljednje posjete prije šest mjeseci nije ostvaren nikakav napredak na putu u Evropsku uniju, izjavila je u Sarajevu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Ona je na konferenciji za novinare u Delegaciji EU, poslije razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, istakla da pitanje implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Sejdić-Finci” neće nestati i da će samo dobiti na značaju i postati hitnije.

Eštonova je pozvala lidere da ne dovode zemlju u rizik.

- Evropska unija želi da BiH uspije. Vratila sam se da ponovim te poruke, ali uspjeh počinje kod kuće. Želim vam uspjeh - kazala je Eštonova.

Istakla je da je čvrsto ubijeđena u evropsku budućnost BiH.

- To građani zaslužuju. Građani žele napredak i da vide zemlju u kojoj se njihova prava poštuju, da se privreda razvija. Molim vas, učinite svoje lidere odgovornim i pozovite ih da preuzmu odgovornost i da djeluju - kazala je Eštonova.

Ona je podsjetila da odluka “Sejdić-Finci” mora biti sprovedena da bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi BiH mogla da podnese kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

Kazala je da je Brisel održao riječ i obezbijedio podršku i kroz aktivnosti šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena i komesara za proširenje EU Štefana Filea.

- File je u Sarajevu bio prošle sedmice kako bi pomogao u nastojanju da bude izvršena odluka “Sejdić-Finci”. Dijelim njegovo žaljenje što političke stranke nisu pretočile odluku u djelo i što su se fokusirale na stranačke i etničke interese - konstatovala je Eštonova.

Istakla je da BiH mora da se udalji od dominacije podjela, političkog rivalstva i uskih interesa.

Sa Eštonovom su u Sarajevu razgovarali bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dok je predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojšu Radmanovića, koji je u službenoj posjeti Austriji, predstavljao šef njegovog kabineta Miroslav Vujičić.

Na sastanku su bili i Sorensen, direktor Evropske spoljne službe za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Fernando Gentilini i još nekoliko zvaničnika EU.

Srebrenica

Ketrin Ešton je uz veliko obezbjeđenje posjetila memorijalni centar u Potočarima, gdje je položila cvijeće na spomen-obilježje bošnjačkim žrtvama, a sa predstavnicama porodica žrtava obišla mezarje i spomen-sobu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da su predstavnici međunarodne zajednice još jednom omalovažili srpske žrtve.

- Eštonova i drugi predstavnici međunarodne zajednice znaju da su u Srebrenici masovno stradali i Srbi, ali oni žele da istraju u realizaciji svog projekta - rekao je Grujičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana