Ešdain: Ne dajte Srbiji u EU pre BiH, a Srbima srpske pasoše

Tanjug
Ešdain: Ne dajte Srbiji u EU pre BiH, a Srbima srpske pasoše

Sarajevo - Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu, Pedi Ešdaun, upozorio EU da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izoluje BiH.

U slučaju da Srbija uđe u Evropsku uniju pre BiH, Ešdaun predlaže Briselu da onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU.

Britanski mediji pišu da je Ešdaun izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izoluje BiH, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo bi, pema Ešdaunu, da zaustavi reforme u BiH i na kraju BiH pretvori u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

"Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH", rekao je Ešdaun.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izolovan i okružen neprijateljima isto kao i 1992. "Evropska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića", naveo je.

Britanski Ekspres navodi da EU planira da primi Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo* i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje. "Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne rešite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe", kazao je Ešdaun.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Brisel mogao da izbjegne novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uslove potrebne za pristup.

"Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Evropu na na osnovu njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU", predložio je Ešdaun.

Uvjeren je, zaključio je, da u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana