EKSKLUZIVNO: Stotine mudžahedina i terorista ima državljanstvo BiH (I)

Goran Maunaga
EKSKLUZIVNO: Stotine mudžahedina i terorista ima državljanstvo BiH (I)

Sarajevo - Državljanstvo BiH ima 741 osoba afroazijskog porijekla koja predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost, a među njima su mnogi povezani s terorizmom.

Većina njih državljanstvo je dobila na osnovu ratnih zasluga u Armiji RBiH i lažnih podataka, ali im ona nikada nisu oduzeta.

Dokumenta bezbjednosnih agencija, koja su u posjedu "Glasa Srpske", potvrđuju da je najviše takvih osoba iz Sirije - 108, Egipta 87, Jordana 80, Sudana 76, Alžira 75, Tunisa 49 i Turske 43. Iz Libana ih je 28, Iraka i Kuvajta po 27, Palestine 26, Jemena 19, Saudijske Arabije i Maroka po 18, a iz Libije 17.

Zanimljivo je da državljanstvo BiH i dalje posjeduje posljednji komandant odreda "El mudžahedin" Alžirac Abu Mali, kome je pravo ime Abdul Kader Mokhtari. On je u dokumentima naveden kao Kuvajćanin El Muhamed Halid. Za njega je navedeno da je rođen u Kuvajtu, a da je na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. decembra 1995. godine, koju je potpisala šef u MUP-u Mirsada Beganović-Žutić, naknadno upisan u opštinski registar rođenih. Na osnovu toga dobio je državljanstvo BiH.

- To je učinjeno na osnovu odluke MUP-a RBiH od 30. aprila 1994. godine. U toj odluci stoji da je on tada upisan u registar s prebivalištem u opštini Stari Grad, ulica Abdesthana 4. Zatim je 29. novembra 1995. godine prebivalište El Muhameda Halida registrovano u Zenici, ulica Armije RBiH 13 - navedeno je u dokumentima.

Državljanstvo je na nezakonit način dobio i Sirijac Naim al Salamat koji se povezuje s terorizmom. Navedeno je da je odlukom CSB Sarajevo i uz potpis tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismeta Dahića 1996. godine za njega odobren naknadni upis u registar rođenih opštine Centar.

- To je učinjeno na osnovu odluke Ministarstva pravde RBiH od 16. decembra 1996. godine. U putnim ispravama stoji da mu je mjesto prebivališta u Vogošći, gdje mu je 1997. godine izdata i lična karta - navedeno je.

Tunišaninu Šafiku Ajadiju, koji se takođe dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, odlukom CSB Sarajevo od 14. februara 1996. godine dozvoljen je naknadni upis u registar rođenih u opštini Centar. Odluku je potpisala Mirsada Beganović-Žutić. Ta odluka donesena je na osnovu odluke MUP-a RBiH koju je takođe potpisao Ismet Dahić.

- Ajadiju je pasoš BiH izdat 1993. godine na ime Ben Mohamed Ajadi Šafik. Dobio ga je u konzulatu BiH u Zagrebu, a 1996. godine on je prijavio da stanuje u sarajevskoj opštini Centar. Tu je odmah dobio i ličnu kartu - stoji u tim podacima.

Za mudžahedine Sirijca Mohameda Anasa Talavija i Tunišanina Muhameda Krimija odluku o naknadnom upisu u registar rođenih donio je CSB Doboj sa sjedištem u Tešnju. Tu odluku je 1995. godine potpisao tadašnji šef tešanjske policije Šemsudin Mehmedović, koji je danas poslanik SDA u Parlamentu BiH. Talavi je bio student Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a od 1993. godine bio je u Tešnju.

- Odlukom MUP-a RBiH od 17. decembra 1994. godine dobio je dozvolu za privremeni boravak. Na osnovu odluke CSB Doboj koju je potpisao Mehmedović, Talavi je naknadno upisan u registar rođenih u Tešnju - navedeno je u Talavijevom dosijeu.

Tako mu je nezakonito omogućeno da dobije državljanstvo BiH.

On i danas živi u Žepču, a prošle godine je otkriveno da se bavi angažovanjem džihadista za odlazak na ratišta u Siriji i Iraku.

Za Krimija piše da je rješenjem MUP-a RBiH od 2. novembra 1995. godine, koje je potpisao tadašnji šef u MUP-u Boriša Arnaut, dobio dozvolu za privremeni boravak na osnovu braka s Bošnjakinjom.

- Na osnovu odluke CSB Doboj od 5. decembra 1995. godine, koju je potpisao Šemsudin Mehmedović, Krimi je naknadno ušao u registar rođenih za područje Jelah, Tešanj, pod brojem 14 za 1995. godinu - navedeno je u Krimijevom dosijeu.

Državljanstvo BiH dobilo je više od 2.000 dobrovoljaca iz islamskih i afroazijskih zemalja koji su ratovali u sastavu Armije RBiH, među kojima su najozloglašeniji teroristi današnjice. Komisija za reviziju državljanstva u nekoliko navrata je nekima od njih oduzela državljanstva, ali je ostao velik broj neoduzetih iako su dobijena na nezakonit način, što dokazuje i dokumentacija koja je u posjedu "Glasa Srpske".

Abu Mali

Abu Mali, poznat i kao El Muhamed Halid, Halid Ibn Abudal i Halid Ćatić, danas ima diplomatski status, saznaje "Glas Srpske" od sagovornika bliskog bezbjednosnim strukturama.

- Dokazano je da je direktno učestvovao u organizovanju "Al-Kaidinog" napada 11. septembra 2001. godine na Njujork. Ipak, slobodno se kreće najčešće u Kanadi i Kaliforniji, a prošle godine boravio je i u BiH - kaže naš sagovornik.

 

 

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana