Đoković u četvrtfinalu ruši “kralja šljake”

Dušan Repija
Đoković u četvrtfinalu ruši “kralja šljake”

Pariz - Prvi protivnik Novaka Đokovića na Rolan Garosu biće Finac Jarko Nieminen, ali je poslije žrijeba izvjesno da prošlogodišnje finale između njega i Rafaela Nadala neće biti ponovljeno, pošto se mogu sresti već u četvrtfinalu!

Đoković je u petak proslavio 28. rođendan, ali mu organizatori drugog grend slema sezone nisu uručili baš lijep poklon. Poslije uvodnog meča sa Fincem, koji je na zalasku karijere i daleko od nekadašnjeg nivoa, u drugom kolu Đokovića očekuje duel protiv boljeg iz meča Žil Miler (Luksemburg) - Paolo Lorenci (Italija). Već u trećoj rundi nailazi na potencijalne probleme, pošto su mogući protivnici Australijanac Bernard Tomić i uvijek opasni Južnoafrikanac Kevin Anderson. Ukoliko opravda uloge favorita u prva tri meča u četvrtom kolu čeka ga takođe ozbiljan protivnik, a dva najveća kandidata su domaći predstavnik Rišar Gaske i Bugarin Grigor Dimitrov. Onda bi prema pretpostavkama trebalo da uslijedi veliki okršaj protiv “kralja šljake”.

Svi rezultati u dosadašnjem dijelu sezone, svih pet titula i 22 uzastopne pobjede Đoković bi vjerovatno mijenjao za trofej u Parizu. Već i golubovi na grani znaju da je to jedini grend slem koji mu nedostaje, a mnogi se slažu da je 2015. godina idealna prilika da srpski as uđe u društvo besmrtnih. Do sada je samo sedam tenisera u istoriji uspjelo da kompletira grend slem, odnosno da osvoji sva četiri najvažnija teniska turnira u karijeri. Od aktuelnih pored Nadala to je uspjelo i Rodžeru Federeru, a podvig su napravili i Fred Peri, Don Badž, Rod Lejver, Roj Emerson i Andre Agasi. Đoković je do sada igrao dva finala i četiri polufinala, ali mu je uvijek malo nedostajalo. Pet puta od njega je bio bolji Nadal, uključujući i prošlogodišnje finale, dok ga je jednom u polufinalu zaustavio Rodžer Federer. Međutim, prema procjenama većine stručnjaka, Đoković je u životnoj formi, dok su Nadal i Federer daleko od nivoa na kojem su nekad bili. To se posebno odnosi na Španca, koji se ove sezone poprilično muči i trenutno je tek sedmi teniser svijeta, ali zbog odustajanja Miloša Raonića ipak je šesti nosilac. Zbog takvog renkinga, žrijeb ih je i spojio u četvrtfinalu. Međutim, Nadala nikada ne treba otpisivati, pogotovo na šljaci i u Parizu, u kojem je devet puta podizao trofej i doživio jedan jedini poraz, od Šveđanina Robina Soderlinga 2009. godine. U slučaju da Nadal pretrpi drugi poraz na “Filipu Šatrijeu” u karijeri, Đoković bi u polufinalu mogao da se sastane sa Endijem Marejom ili Davidom Fererom. Mnogi su saglasni da je Marej uz Keija Nišikorija, koji je u drugoj polovini žrijeba najveći rival Đokoviću na putu do sna. Škot i Japanac su u odličnoj formi, ali nikako ne treba potcijeniti ni Federera. Čini se da drugi teniser svijeta bar na papiru do četvrtfinala nema ozbiljnijeg protivnika, a tada bi se mogao sastati sa zemljakom Stenom Vavrinkom. On smatra da Đoković može da se nosi sa pritiskom i da konačno osvoji Garos.

- Moram da odgovaram na pitanja o tome zašto nisam osvojio masterse u Monte Karlu i Rimu, ali ponekad se ne može sve osvojiti, na tebi je da daš sve od sebe. Tako je bilo i Novaku do sada kad je u pitanju Rolan Garos, to je nešto sa čim se ja borim 15 godina. Najvažnije je da ne žališ i očajavaš, već da guraš dalje i pružaš maksimum. Ponekad sam frustriran jer se neki rezultati ne cijene kako dolikuje. Rafa, Novak, pa i Marej su počeli konstantno da pobjeđuju, a mediji smatraju da je to normalno. To nije normalno, zapravo je nevjerovatno i zadivljujuće - rekao je Federer.

Što se ostalih srpskih predstavnika tiče, Dušan Lajović će igrati protiv Maksima Gonzaleza, Filip Krajinović ima težak posao protiv Davida Gofana, dok Viktora Troickog čeka Jan-Lenard Štruf.

U ženskoj konkurenciji Ana Ivanović će u prvom kolu igrati protiv Jaroslave Švedove, dok Jelenu Janković čeka kvalifikantkinja, ali već u trećem kolu Karolina Voznijacki. Ako pređe prvu prepreku, Ivanovićeva će se u drugom kolu sastati sa pobjednicom meča Petra Cetkovska - Misaki Doi, a u potencijalnom četvrtfinalu, mogla bi da igra protiv Simone Halep. Prva protivnica Bojane Jovanovski je Ukrajinka Lesja Curenko, dok će Aleksandra Krunić igrati protiv Ruskinje Julije Putinceve.

 

PROJEKTOVANI PUT ĐOKOVIĆA DO FINALA

 

1. kolo

Slika: nieminen

Jarko Nieminen (Finska)

86. igrač svijeta

 

2. kolo

Slika: miler

Žil Miler (Luksemburg)

54. igrač svijeta

 

3. kolo

Slika: anderson

Kevin Anderson (Južna Afrika)

16. igrač svijeta

 

4. kolo

Slika: dimitrov

Grigor Dimitrov (Bugarska)

11. igrač svijeta

 

četvrtfinale

Slika: nadal

Rafael Nadal (Španija)

7. igrač svijeta

 

Polufinale

Slika: marej

Endi Marej (V. Britanija)

3. igrač svijeta

 

Finale

Slika: federer

Rodžer Federer (Švajcarska)

2. igrač svijeta

 

Najduži meč

Domaći teniser Pjer-Ig Erber i Italijan Andrea Arnaboldi odigrali su najduži meč u istoriji kvalifikacija na Rolan Garosu. Njihova borba otegla se na dva dana, meč je ukupno trajao četiri i po sata, a na kraju je Italijan slomio srca domaće publike. Odluka je pala u 52. gemu, a Arnaboldi je slavio sa 27:25 u trećem setu.

 

Nadalu odlikovanje

Rolan Garos nije ni počeo, a Rafael Nadal već je dobio jedno priznanje. Naime, njemu je gradonačelnik Pariza An Idalgo uručila najveće odlikovanje glavnog grada Francuske - Gran Vermej.

 

Džumhur na Južnog

Jedini predstavnik BiH u glavnom žrijebu Rolan Garosa Damir Džumhur (87. na ATP listi) igraće protiv Mihaela Južnog u prvom kolu. Ukoliko savlada iskusnog Rusa, koji je trenutno 70. igrač svijeta u drugom kolu vjerovatno će igrati protiv Kipranina Markosa Bagdatisa, koji se u prvom kolu sastaje sa kvalifikantom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana