Deblokada suđenja polovinom jula

Nebojša Tomašević
Deblokada suđenja polovinom jula

Banjaluka - Šef Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, koje će naslijediti ukinuto Specijalno tužilaštvo RS, trebalo bi da bude izabran do 8. jula čime će biti omogućen i nastavak suđenja započetih na osnovu optužnica koje su podigli specijalni tužioci.

Šest tužilaca koji će raditi u tom odjeljenju svoj prvi radni dan čekaće do septembra.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH su istakli da je konkurs za šefa Posebnog odjeljenja, koji će biti i zamjenik glavnog republičkog tužioca, i šest tužilaca tog odjeljenja zatvoren 14. juna.

- Konkursna procedura za izbor zamjenika trebalo bi da bude završena do naredne sjednice VSTS-a zakazane za 7. i 8 jul. Procedura za izbor tužilaca u Posebno odjeljenje trebalo bi da bude završena do septembarske sjednice VSTS-a - rekli su u VSTS-u BiH.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu trebalo je da počne sa radom 1. jula. Istog dana ugašeno je Specijalno tužilaštvo, koje je bilo zaduženo za istrage najtežih krivičnih djela. Do promjena dolazi nakon što je stupio na snagu nedavno usvojeni Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala RS. S obzirom na to da Posebno odjeljenje još nije formirano, privremeno su obustavljena suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS.

U VSTS-u probijanje roka za formiranje Posebnog odjeljenja pravdaju činjenicom da je Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala tek 18. maja objavljen u "Službenom glasniku RS".

- Taj zakon je propisao da posebno odjeljenje počne s radom 1. jula. Iako je VSTS 25. i 26. maja donio odluku o proširenju sistematizacije u Republičkom tužilaštvu i raspisao konkurs, zbog propisane procedure nije bilo moguće ispoštovati rok za početak rada Posebnog odjeljenja i izbor tužilaca. VSTS je uložio napore da procedura za imenovanje posebnog zamjenika bude obavljena u što kraćem roku kako ne bi došlo do štetnih posljedica - rekli su u VSTS-u.

"Glas Srpske" objavio je prije nekoliko dana da su zbog kašnjenja u formiranju Posebnog odjeljenja na neplaniranu pauzu otišli učesnici tri sudska procesa - za filmsku pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška, ubistvo trebinjskog kik-boksera Marka Đerića i protiv bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomira Gligorića, optuženog za nesavjestan rad u službi. Zbog ovog pravnog vakuuma u fazi mirovanja će se naći i predmet u istrazi koja je pokrenuta protiv Goje Gajića, osumnjičenog za učešće u milionskim prevarama.

U Republičkom tužilaštvu su kazali da će imenovanjem zamjenika glavnog republičkog tužioca biti stvoreni uslovi da Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva preuzme zastupanje optužnica Specijalnog tužilaštva.

Posebno odjeljenje

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala biće nadležno za vođenje predmeta u slučajevima 35 najtežih krivičnih djela koja neće moći istraživati druga tužilaštva.

Planirano je da u okviru odjeljenja bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost koju će činiti načelnik i tužilački istražioci. Istražioci će biti preuzeti iz MUP-a RS ili drugih bezbjednosnih agencija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana