Čaušević i svjedok saradnik i optuženi

Ž. D.
Čaušević i svjedok saradnik i optuženi

Sarajevo - Nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević, iako je pristao da sarađuje sa Tužilaštvom BiH i pušten je iz pritvora, još ima status osumnjičenog, potvrđeno je juče u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je Čaušević pristao da sarađuje, ali da nisu tačni navodi pojedinih medija da je kao krunski svjedok u zamjenu za otkrivanje "krupnih riba" oslobođen svih optužbi.

Čauševićev advokat Asim Crnalić takođe tvrdi da Čaušević nije oslobođen optužbi, ali da i pored toga ima i poziciju svjedoka Tužilaštva.

- Iako je rečeno da je svjedok saradnik, još sporazum o tome nije potpisan - rekao je Crnalić.

On je kazao da se od petka, kada je Čaušević pušten iz pritvora, nije sastajao sa njim niti su razgovarali o novonastalim okolnostima, te da u cijelom procesu, zbog činjenice da će Čaušević sarađivati sa Tužilaštvom, posao advokata postaje daleko teži.

Sud BiH ukinuo je pritvor Čauševiću i zabranio mu izlazak iz BiH, dok je bivši direktor sektora za carine UIO Zdravko Cvjetinović pušten na slobodu, uz kauciju od 100.000 maraka. Oni su uhapšeni 18. juna zajedno sa više osoba u policijskoj akciji "Pandora", zbog sumnje da su predvodili kriminalnu organizaciju koja je od 2004, kada je Čaušević imenovan za direktora UIO, oštetila budžet za više milijardi KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana