Bivši nastavnik iz Trebinja prijetio direktoru i političarima

Ratomir Mijanović, Goran Maunaga
Bivši nastavnik iz Trebinja prijetio direktoru i političarima

Trebinje, Gacko - Bivši nastavnik likovnog obrazovanja iz Trebinja Vukašin Papović (69) osumnjičen je da je početkom februara poslao prijeteće pismo direktoru Rudnika i termoelektrane (RiTE) "Gacko" Bošku Kozomari, a da je ranije poruke prijetećeg sadržaja slao visokorangiranim političarima i drugim javnim ličnostima.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa objelodanio je juče na vanrednoj konferenciji za novinare, navodeći inicijale osumnjičenog, da su sklopili mozaik za niz slučajeva u kojima su javnim ličnostima upućene prijetnje smrću. Protiv Papovića je podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Trebinje koji ga tereti za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

- Osumnjičeni je u julu 2017. godine prijeteće pismo poslao potpredsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću, krajem avgusta iste godine narodnom poslaniku iz SNSD-a Radovanu Viškoviću, a sredinom septembra predsjedniku Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staši Košarcu - kazao je Laketa i  dodao da policijski službenici posjeduju operativne podatke da je prijeteća pisma slao i drugim nosiocima javnih funkcija ili čelnicima organizacija, ali da ti slučajevi nisu prijavljeni policiji.

Papović se, kako je otkriveno u istrazi, nije bavio samo utjerivanjem straha, nego i falsifikovanjem.

- Prema saznanjima policije, riječ je o vrlo ozbiljnom falsifikatoru, koji je pravio i račune iz hotela, izdavao falsifikovane diplome i slično. Osumnjičeni se duže vrijeme bavio ovim radnjama, a više podataka znaće se nakon vještačenja predmeta i dokumentacije koja je od njega privremeno oduzeta prilikom pretresa prostorija koje koristi - naglasio je Laketa.

Policija je tokom pretresa zaplijenila laptope, štampače, šest pečata, USB-ove, mp3 plejere, papiriće sa pečatima, račune i obimnu dokumentaciju.

- Nad osumnjičenim je izvršena kriminalistička obrada i brani se ćutanjem. Pripadnici Policijske uprave Trebinje će nastaviti rad na ovom predmetu, a uključićemo i Odjeljenje za privredu i organizovani kriminalitet - rekao je Laketa.

Posljednje pismo stiglo je prije 15 dana na adresu Kozomare, a u njemu mu je zaprijećeno likvidacijom ako odmah ne napusti Gacko i funkciju direktora RiTE "Gacko". Kozomara je u Gacko stigao iz Beograda prije pola godine kada je preuzeo funkciju direktora RiTE "Gacko". Kozomara kaže da ne poznaje Papovića, ali da smatra da su prijetnje povezane sa poslovnim saradnicima RITE "Gacko", funkcijama i novcem, a ne isključuje ni političku pozadinu.

- To je poslovno-politička ujdurma, pogotovo zato što se primiču izbori. Tu su isprepleteni razni interesi. Zato ničim, pa ni izjavama, ne želim da ometam dalju istragu. Imam povjerenje u one koji to istražuju - kaže Kozomara.

Stevandić takođe kaže da ne poznaje Papovića, ali ističe da se radi o ružnoj političkoj pozadini i ljudima koji pripadaju drugačijoj političkoj percepciji ili su nahuškani od onih koji na taj način pokušavaju da uznemire metu prijetnji i njegovu porodicu.

- Najvažnije je saznati pozadinu svega i ko ga je instruisao. Nikada niste sigurni koliko je šta ozbiljno. To nije ni prvi ni zadnji put. Takve ljude instruišu oni koji nemaju dovoljno hrabrosti da se suoče u bilo kakvoj fer političkoj borbi. Čuvam svoj život i porodični mir iako sam često suočen sa najprljavijim podmetanjima i obavještajnim spinovanjem - rekao je Stevandić i dodao da su mu u pismu upućene prijetnje, uvrede, gadosti od kojih želi da zaštiti javnost.

Policijski plijen prilikom pretresa

- 4 laptopa

- 2 štampača

- 1 pečat sa natpisom M

- 5 pečata sa natpisima "Slavija", "Garni", "Bijeljina", "Novi Sad"

- 2 USB-a

- 3 mp3 plejera

- računi hotela

- 3 papirića sa pečatima Srednje tehničke škole, Gimnazije "Jovan Dučić" i "Elektroprivrede RS"

- obimna dokumentacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana