Bijeg i nepoznata adresa zakočili 3.800 predmeta

Vedrana Kulaga
Bijeg i nepoznata adresa zakočili 3.800 predmeta

Sarajevo - Broj sudskih predmeta u BiH koji završavaju u ćorsokaku zbog nedostupnosti stranaka u postupku i bijega osumnjičenih za krivična djela sve je veći, a to potvrđuje podatak da je lani evidentirano gotovo 4.000 takvih slučajeva koji ne mogu da budu riješeni.

BiH godinama kuburi sa masom starih predmeta koji dodatno usporavaju rad pravosuđa, a o problemu svjedoči i informacija koju je u parlamentarnu proceduru dostavilo Ministarstvo pravde BiH. Posljednji podaci sa kojima raspolaže taj resor pokazuje da je krajem prošle godine u sudovima u RS, FBiH i Brčko distriktu na čekanju bilo više od 344.000 predmeta među kojima čak 10.000 leži pet do 15 godina.

- Broj neriješenih slučajeva koji su zaprimljeni zaključno sa 2002. godinom iznosi 260, a 933 predmeta epilog čekaju duže od deset godina. Broj neriješenih predmeta koji su stariji od pet godina iznosi 8.450 - naveo je ministar pravde BiH Josip Grubeša u odgovoru na poslaničko pitanje koji bi trebao biti razmatran iduće sedmice na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

U statistiku nisu uključeni neriješeni komunalni predmeti u sudovima, ali jesu oni u kojima brojne prepreke odlažu kraj procesa. U 3.831 predmetu postoje smetnje za njihovo rješavanje kao što su nepoznata adresa stranke ili bjekstvo osumnjičenih.

- Najviše predmeta u kojima postoje zakonske ili procesne smetnje inicirano je 2014. i 2015, a najmanje ih datira iz 2001. i 2003. godine - naglasili su u Ministarstvu pravde.

Zanimljivo je da je broj neriješenih predmeta krajem prošle godine bio za čak 1.323,23 odsto veći nego 2002. godine, 368,74 procenta veći nego prije deset i za 40,71 odsto veći nego prije pet godina.

Predsjednik Upravnog odbora udruženja sudija RS Milenko Milekić kaže da u praksi postoje mnoge prepreke koje mogu da uspore cijeli proces.

- Ako bude raspisana potjernica, a optuženi je nedostupan, predmet stoji do zastare i ne može se postupati. Imamo parnične postupke koji su problematični zbog netačnih adresa stranaka u postupku ili svjedoka i sve to utiče na brzinu rješavanja postupka. U tim predmetima se teže postupak privodi kraju jer se traže adrese, pa kada se dobiju, počne se ponovo sa postupkom, ali nije rijetkost da se i tada stvore novi problemi. Malo ima i manipulacije stranaka, ali i razloga koji se mogu podvesti pod objektivne, a svemu kumuju i migracije izražene poslednjih godina - kaže Milekić.

Na probleme u vezi sa nerješivim predmetima ukazano je početkom mjeseca i u godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH. Njihovi podaci odnosili su se na predmete u kojima je već nastupila zastara, a iz kojih je vidljivo da stotine osumnjičenih i optuženih za krivična djela može da odahne jer je njihov bijeg od pravde zahvaljujući sporosti pravosuđa urodio plodom s obzirom na to da je došlo do zastare istraga na čijoj su meti. Zastara je lani, prema podacima VSTS-a, nastupila u čak 357 krivičnih i 81 prekršajnom predmetu. Do zastarjelosti kazni i roka za krivično gonjenje u pravosudnom sistemu BiH dolazi kada od izrečene kazne ili počinjenja krivičnog djela protekne od tri do 35 godina u zavisnosti od njegove prirode.

Sudovi su lani evidentirali obustavu krivičnog postupka u 143 procesa, a obustavljeno je i izvršenje kazni u 25 slučajeva zbog isteka zakonom predviđenih rokova za vođenje postupka. Broj obustavljenih predmeta u sudovima je za svega osam manji u odnosu na godinu ranije kada je ih je bilo 175.

Tužilaštva su odluku o obustavi postupka zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja do podizanja optužnice donijela u 189 predmeta protiv 314 osoba.

Iskorak

Milenko Milekić, koji je i predsjednik banjalučkog Osnovnog suda, kaže da je u BiH napravljen veliki iskorak na rješavanju starih predmeta u cjelokupnom pravosuđu RS i BiH.

- Rokovi su skraćeni, rapidno se rješavaju stari predmeti i to je problem koji će veoma brzo ostati iza nas - rekao je Milekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana