BiH neće da napusti bizarne organizacije

Vedrana Kulaga
BiH neće da napusti bizarne organizacije

Sarajevo - Institucije BiH ignorisale su zahtjev Savjeta ministara BiH da preispitaju izdatke po osnovu članstva u raznim međunarodnim organizacijama koje ih je samo za devet mjeseci prošle godine koštalo 5,4 miliona maraka.

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH je s ciljem ušteda u budžetu još 21. januara prošle godine uputilo Savjetu ministara prijedlog u vezi sa plaćanjem finansijskih kontribucija sa spiskom obaveza koje ne proizilaze direktno iz članstva BiH u nekim međunarodnim organizacijama. Na toj listi našle su se 42 organizacije u koje stižu pare od poreskih obveznika BiH. Savjet ministara zadužio je početkom aprila prošle godine institucije da dostave mišljenje o opravdanosti svake finansijske obaveze, odnosno članstva u tim organizacijama. Članstvo u nekim organizacijama nije sporno, ali su sporni efekti od tog statusa.

BiH za članstvo u 42 međunarodne organizacije, inicijative, agencije i fondacije godišnje plaća oko 672.000 maraka, a član je mnogih bizarnih asocijacija, poput međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom morskog dna (ISA) ili Generalne konferencije za tegove i mjere (BIPM).

- MIP je obavijestio Savjet ministra da i dugo nakon isteka roka nijedno ministarstvo ili agencija nije poslala mišljenje, a posebno ne u roku od 15 dana koliko su im ministri dali na raspolaganje nakon što je prihvaćen zaključak Savjeta ministara BiH - kazali su "Glasu Srpske" u MIP-u.

Na pitanje da li će odustati od članstva u nekim organizacijama, da li je članstvo neophodno i koliko izdvajaju za članarine odgovorili su jedino u Ministarstvu odbrane BiH kazavši da su na osnovu potpisivanja Sporazuma o prijemu Oružanih snaga BiH u Međunarodnu sportsku vojnu organizaciju one postale punopravna članica Svjetske vojne organizacije za sport. Godišnje se za to, kazali su, plaća oko 7.600 maraka. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana