Akademija, parada i koncerti za Dan RS

Agencije
Akademija, parada i koncerti za Dan RS

Banjaluka - Zvaničnim protokolom obilježavanja Dana Republike 9. januara iduće godine predviđene su cjelodnevne aktivnosti na više lokacija u Banjaluci.

Proslava 25 godina postojanja RS, prema utvrđenom protokolu, počeće u jutarnjim časovima i trajaće cijeli dan, a centralne lokacije biće Trg Krajine i dvorana "Borik". U 9.30 časova na Trgu Krajine biće održan obrazovno-zabavni program za djecu, nakon čega će oko 11 časova koncert imati dječiji hor "Vrapčići". Od 13 časova na Trgu Krajine biće organizovana parada "25 godina Republike Srpske", nakon koje slijedi kulturno-umjetnički program.

Svečana akademija biće održana u 17 časova u dvorani "Borik", a nakon toga program se vraća na Trg Krajine, gdje će u 19 časova početi koncert muzičara iz Srpske, a tačku će staviti beogradska grupa "Legende" koncertom u 22 časa.

Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se Dan Republike obilježava 9. januara, jer je istog dana i crkveni praznik Sveti Stefan. Nakon toga je u RS održan referendum, na kojem se 99,8 odsto građana izjasnilo da želi da se Dan Republike proslavlja na ovaj datum. Narodna skupština RS je potom usvojila Zakon o Danu RS, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana