Zaoštrava se rat – Kurdi uzvratili, Turci ušli u Siriju

 Zaoštrava se rat – Kurdi uzvratili, Turci ušli u Siriju 21.01.2018 13:37 | Agencije

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da su vojne snage Turske ušle u sirijsku pokrajinu Afrin, objavila je televizija "Haberturk", prenosi Rojters.

Rojters navodi da je ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD.

Prethodno su turske vlasti saopštile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dvij kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

AP navodi da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao dio kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Ankara formira zonu bezbjednosti dugu 30 kilometara

Turski premijer Binali Jildirim potvrdio je početak kopnene operacije u sirijskoj oblasti Afrin, javlja mreža Haberturk."Operacija u Afrinu počela je danas u 8.00", rekao je Jildirim.

On je dodao da će Turska formirati zonu bezbjednosti u dužini od 30 kilometara u okviru operacije turske vojske žMaslinova grančicaž", prenio je "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, Rusija je posrednik u kontaktima Ankare sa Damaskom u vezi sa operacijom u Afrinu.

Jildirim je rekao da su dvije osobe ranjene u turskom gradu Kilisu u granatiranju sa položaja sirijskih Kurda.

Danas ranije NTV televizija javila je da su turski tenkovi ušli u Afrin čime su podržali ofanzivu pripadnika Slobodne sirijske armije /FSA/ protiv kurdske milicije.

Sirijska kurdska milicija saopštila je da su turske trupe pokušale da pređu granicu i u đu region Afrin, ali da su oni odbili napad i potisnuli turske snage, prenio je Rojters.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica