Zaharova: SAD poriču naše zahtjeve, radimo na pravnim aspektima

Srna
Zaharova: SAD poriču naše zahtjeve, radimo na pravnim aspektima

Moskva - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije slalo je regularne zahtjeve američkom Stejt departmentu tražeći pristup ruskim diplomatskim predstavništvima koja su američke vlasti zaplijenile, dok oni poriču te zahtjeve, izjavila je danas portparolka tog ministarstva Marija Zaharova.

"Jedan mjesečno sigurno. Zahtevi za pravo pristupa izdati su Stejt departmentu nekoliko puta u mjesecu. Stejt department poriče naše zahtjeve. Tako da, ova razmjena bilješki nikad ne prestaje. Pod instrukcijama predsjednika, radimo na pravnim aspektima", rekla je Zaharova u intervjuu za nedjeljne vijesti "Vaskresnij večer" na televiziji "Rusija-1", prenosi Tass.

Upitana o perspektivama parnice, ona je rekla da će te informacije biti objavljene što je prije moguće.

"Do sada, uzimajući u obzir nijanse ovog sudskog postupka, o tome ne možemo da govorimo javno. To će biti učinjeno kasnije", rekla je ona.

Vlasti SAD 2. septembra su zatvorile ruski Generalni konzulat u San Francisku, prostorije zgrade trgovinske misije u Vašingtonu i iznajmljenu kancelariju u Njujorku.

Bivše dvije ustanove su u vlasništvu ruske vlade i uživaju diplomatski imunitet.

Zvanična Moskva smatra zapljenu ruskih diplomatskih predstavništva otvorenim aktom neprijateljstva i poziva SAD da odmah vrate te ustanove.

Obraćajući se na konferenciji u kineskom građu Sjamenu 5. decembra nakon samita BRIKS-a, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je planove da izađe na sud zbog zapljene ruskog diplomatskog vlasništva u SAD, podsjeća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana