Za vojsku se izdvaja 1.747 milijardi dolara

Agencije
Za vojsku se izdvaja 1.747 milijardi dolara

Stokholm - Ukupni izdaci za vojsku u 2013. godini u svijetu iznosili su oko 1.747 milijardi dolara, od čega na SAD otpada više od trećine - navodi Švedski institut za istraživanje mira /SIPRI/.Izdvajanja za vojne svrhe na globalnom nivou smanjena su za 1,9 odsto, a to se dogodilo najviše zbog činjenice da su SAD smanjile izdatke nakon povlačenja iz Iraka.


Prema podacima švedske studije, osim SAD, većina zemalja povećala je izdvajanje za vojsku.

Od većih država, primjetno je da su Poljska i Njemačka, zbog ekonomske krize, smanjile izdatke.

Usprkos štednji, NATO i dalje za to troši najviše novca - kada se saberu izdaci članica NATO-a, ukupna suma za vojne izdatke iznosi dvije trećine ukupne potrošnje u svijetu.

U Rusiji je, prvi put u toku posljednjih 15 godina, izdvajanje za vojsku, u odnosu na bruto nacionalni dohodak, veće od američkog.

Po tome se vidi da Rusija ulaže posebne napore i da nastoji da ponovo postane vojno jaka - komentarišu vojni analitičari.

Rusija želi da revitalizuje vojnu industriju, koja je još od 1990. godine "na koljenima".

U ukupnom poretku, prema ulaganjima za vojsku, Kina je na drugom mjestu, iza SAD, a Rusija na trećem.

Rast kineskih izdvajanja od 7,4 odsto predstavlja i više novca za plate vojnika i njihov smještaj. Kina povećava izdvajanja i za oružje i vježbe vojnika.

Saudijska Arabija je na četvrtom mjestu u svijetu po visini vojnih izdataka.

Vojni analitičari ocjenjuju da mnoge zemlje nisu bile srećne u sistemu u kome su SAD, zbog svoje vojne superiornosti, praktično sve diktirale, te sada nastoje da se dodatno ojačaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana