Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i dalje vodi istragu za Dobrovoljačku

Srna
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i dalje vodi istragu za Dobrovoljačku

Beograd - Viši sud, Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu, prekinulo je istragu u slučaju "Dobrovoljačka", zato što nijedan od okrivljenih nije dostupan državnim organima Srbije, ali Tužilaštvo za ratne zločine i dalje vodi postupak istrage u tom predmetu.

"Imajući u vidu činjenicu da krivična dela ratnih zločina ne zastarevaju, postupak istrage će biti nastavljen u onom trenutku kada se otklone razlozi za njen prekid", piše u odgovoru rukovodioca srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića dostavljenom Srni.


Napominje se da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi i dalje postupak istrage u ovom predmetu u vezi sa postojanjem sumnje da je 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu počinjen ratni zločin prema pripadnicima bivše JNA, među kojima je bilo oštećenih lica državljana Srbije.

U odgovoru se dodaje da se postupak istrage u ovom predmetu vodi protiv većeg broja okrivljenih lica, koja nisu dostupna državnim organima Srbije.

U odgovoru se navodi da je radnja ovog ratnog zločina kvalifikovana kao krivična djela protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja te upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, izvršenih u saizvršilaštvu iz krivičnog zakona bivše SFRJ.

Dodaje se da se istražni postupak u ovom predmetu sprovodi prema odredbama ranijeg Zakonika o krivičnom postupku pred nadležnim Višim sudom Odjeljenjem za ratne zločine u Beograd, "koji sud je donio rješenje o prekidu istrage, zbog toga što nijedan od okrivljenih nije dostižan državnim organima Srbije".

Srni je u Višem sudu u Beogradu rečeno da je ovo rješenje doneseno 7. jula 2014. godine.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet "Dobrovoljačka" preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet "Dobrovoljačka" ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak "politički motivisan".

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se "ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana