Trampova kćerka i zet pod istragom

Agencije
Trampova kćerka i zet pod istragom

Vašington - Bijela kuća je pokrenula unutrašnju istragu o privatnim mejlovima, pretražujući na svom serveru prepiske sa privatnih naloga visokih pomoćnika američkog predsjednika Donalda Trampa. Istragom su obuhvaćeni i kćerka američkog predsjednika Ivanka Tramp i zet Džered Kušner, navode izvori bliski istrazi.

Istraga je počela tokom sedmice nakon što su mediji prenijeli da su Kušner i neki drugi visoki zvaničnici Bijele kuće tokom protekle godine koristili privatne naloge za elektronsku poštu za obavljanje državnih poslova.

Od posebnog značaja su privatni mejlovi Ivanke Tramp i Džereda Kušnera kao zvaničnika Bijele kuće, navode dva neimenovana američka zvaničnika.

Najmanje pet sadašnjih i bivših zvaničnika Bijele kuće koristili su privatne mejlove, naveli su ranije mediji, a među njima su, pored Kušnera i Ivanke Tramp, Geri Kon, Stiv Benon i Rejns Pribus. Kušnerov advokat Ebi Lauel rekao je da postoji manje od 100 mejlova o državnim poslovima u Kušnerovom privatnom mejl domenu i da su svi proslijeđeni na nalog Bijele kuće.

Istraga, u kojoj se pretražuju svi mejlovi o državnim poslovima koji su primljeni na privatne mejl adrese zvaničnika Bijele kuće ili su sa njih poslati, mogla bi da potraje nekoliko sedmica ili čak mjeseci, rekao je jedan od četiri izvora na koja se mediji pozivaju.

Kancelarija savjetnika Bijele kuće ispituje privatne naloge zvaničnika kako bi utvrdila da li su te poruke važne za istrage, kao što su istrage o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore koju sprovode Kongres i specijalni savjetnik Robert Miler, rekao je jedan od istih izvora.

Vijest o istrazi o privatnim mejlovima je mnoge advokate Bijele kuće iznenadila, rekao je jedan od neimenovanih izvora medija, dok su mnogi zvaničnici Bijele kuće zbog istrage bijesni.

Korišćenje privatnih naloga za slanje i prijem mejlova postalo je naročito značajno jer je Tramp oštro kritikovao svoju bivšu demokratsku protivkandidatkinju na predsjedničkim izborima Hilari Klinton zbog upotrebe privatnog servera za mejlove.

Kušner registrovan kao žena

Džered Kušner registrovan je kao žena na glasačkom mjestu u Njujorku. Na njegovoj prijavi je pod oznakom za pol obilježeno da je on žena, objavio je magazin "Vajerd". U tekstu ovog mjesečnika navodi se i da je Kušner, koji trenutno obavlja funkciju višeg savjetnika predsjednika SAD, registrovan za glasanje u Njujorku u novembru 2009. godine. Kušner, koji se obogatio investicijama u nekretnine, nije želio da komentariše ove navode, zbog čega ostaje nejasno kako se ova greška potkrala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana