Tihi rat SAD i Rusije

Glas Srpske
Tihi rat SAD i Rusije

VAŠINGTON, MOSKVA - SAD su zabranile ulazak na svoju teritoriju za 60 ruskih zvaničnika koji se dovode u vezu sa ubistvom ruskog advokata Sergeja Magnickog.

Zvanična Moskva je još uvijek bez reakcije, ali moskovski mediji tvrde da je vijest u Rusiji primljena sa ogorčenjem.

U Ministarstvu inostranih poslova i Državnoj dumi smatraju, kako prenosi list "Komersant", da bi odgovor Rusije bio preuranjen, jer Stejt department još nije zvanično potvrdio izricanje sankcija.

"Vašington post" objavio je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući, da je Stejt department "tiho" stavio ruske zvaničnike na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Na takozvanu "listu Magnickog" uvršćeno je 60 ruskih državljana, među kojima su pripadnici službe bezbjednosti FSB, policajci višeg i srednjeg ranga, kao i zatvorski čuvari i ljekari, tužioci, poreski revizori i inspektori.

Zabranu ulaska u SAD Rusima sa tog spiska i blokadu njihovih računa u Americi predložio je u septembru prošle godine senator Bendžamin Kardin, a u maju su on i republikanski senator Džon Mekejn predložili zakonski akt "Sergej Magnicki - vladavina prava i odgovornost".

Ovim aktom predložene su sankcije za "nečuveno kršenje ljudskih prava" u Rusiji, a prijedlog zakona podržalo je 19 senatora, republikanaca i demokrata. Ali glasanje još nije obavljeno.

To bi moglo da znači da je Stejt department izrekao kazne ne čekajući glasanje i odluku u kongresu. "Vašington post" tvrdi, pozivajući se na dokument iz Bijele kuće, da je državni sekretar Hilari Klinton "preduzela korake za zabranu ulaska u SAD umiješanima" u ubistvo Magnickog.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je kritikovao inicijativu američkog senatora, ocjenjujući da ona predstavlja "miješanje u unutrašnje poslove Rusije".

Rusko Ministarstvo inostranih poslova odbilo je sada da komentariše vijest o sankcijama, ali su neimenovani izvori bliski ministarstvu naveli da "se sada razmatra suština ovog pitanja koje je veoma ozbiljno i utiče na odnose dvije države".

Sergej Magnicki je umro krajem 2009. godine u pritvoru u Moskvi, pošto je proveo gotovo godinu iza rešetaka, gdje je čekao na suđenje po optužbi za utaju poreza.

To krivično djelo se dovodi u vezu sa njegovim navodnim kontaktima sa američkim investitorom, kojeg je Rusija protjerala zbog sumnji da predstavlja prijetnju po bezbjednost zemlje.

Istraga

Ruski istražni komitet saopštio je ranije ovog mjeseca da će otvoriti krivičnu istragu protiv doktora i zamjenika šefa zatvora "Butirskaja" u Moskvi, gdje je Magnicki (37) držan u pritvoru, i utvrditi okolnosti njegove smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana