Terorizam pojačava kontrolu na granici

Svjetlana Šurlan
Terorizam pojačava kontrolu na granici

Brisel - Komitet za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) razmatraće danas mjere borbe protiv terorizma, a između ostalog i pitanja ulaska i izlaska državljana trećih zemalja u Evropsku uniju i stvaranja evropskog sistema graničara za kontrolu spoljne granice Unije.

Sjednica Komiteta organizovana je u sklopu najavljenih novih antiterorističkih mjera EU nakon terorističkog napada u Parizu i uoči sastanka Savjeta EU zakazanog za 29. i 30. januar u Rigi. U Rigi će se pred ministrima naći prijedlog mjera o strogim sistematskim kontrolama putnika na granicama i očekuje se da tada bude donesena konačna odluka o ovom pitanju.

U međuvremenu će evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos, koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov i predstavnici Mreže za podizanje svijesti o radikalizmu izvijestiti Komitet o "deradikalizaciji" i borcima na stranim ratištima.

U Evropskom parlamentu su naveli da će na sjednici LIBE, pored Avramopulosa i Keršova, prezentacije imati i direktor Agencije za osnovna prava EU Morten Kjerum i evropski nadzornik zaštite podataka Đovani Butareli.

Stručnjaci za terorizam u Briselu smatraju da su BiH, Kosovo i Sandžak područja na kojima postoji opasnost od terorizma i sve veće radikalizacije jer je veliki broj osoba iz tih krajeva otišao u Siriju i Irak da ratuje na strani Islamske države (IS). ...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana